КАРАЏИЋ: Срби нису хтели рат, никаквог геноцида није било

НАРЕДНЕ НЕДЕЉЕ ЋЕ СВЕДОК ОДБРАНЕ БИТИ ЈАСУШИ АКАШИ,

ИЗАСЛАНИК ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА УН ЗА БАЛКАН

Др Радован Караџић

  • Први председник РС рекао у Хагу да је током бављења политиком, као „лекар и писац, а не политичар, дао на стотине интервјуа и изјава и издао на стотине докумената и наређења, али да тужилаштво не може да нађе ниједан конзистентан пасус где би се могла идентификовати геноцидна намера, или намера било ког злочина“

         ПРВИ председник Републике Српске (РС) Радован Караџић одбацио је данас оптужбе да је починио геноцид у БиХ, за који га терети тужилаштво Хашког трибунала.

         „Нећу да тврдим да нисам крив, него да нико није крив, јер није било геноцида“, рекао је Караџић на крају расправе по жалби тужилаштва, које тражи да се у оптужницу врати тачка 1, која га терети за геноцид у седам општина БиХ, почињен у периоду од маја до децембра 1992. године.

         Караџић је рекао да је током бављења политиком, као „лекар и писац, а не политичар, дао на стотине интервјуа и изјава и издао на стотине докумената и наређења, али да тужилаштво не може да нађе ниједан конзистентан пасус где би се могла идентификовати геноцидна намера, или намера било ког злочина“.

         За говор који је одржао 15. октобра 1991, у Скупштини БиХ, чији је део тужилаштво и данас приказало у судници, Караџић је рекао да је то био „изричито антиратни говор“.

         „У том говору, ја не наговарам муслимане да иду у рат, него их одговарам од рата“, рекао је Караџић жалбеном већу.

         Он је рекао да трибунал има „обиље доказа да је српска стана предвођена њиме учинила све да не буде рата“.

         „Када је рат избио, избио је тамо где је супротна страна хтела. У већини општина није било рата, никаквог насиља, читава насеља су остала, чак и тамо где је било сукоба и злочина, било је муслиманских села која нису претрпела штету“, рекао је Караџић.

         Он је истакао да је српска страна „правила споразуме са муслиманским вођама европске оријентације“ и да је „одустајала од својих планова у интересу очувања Југославије“.

         „Злочина је било, али их је држава санкционисала“, подвукао је Караџић.

         Жалбено веће ће одлуку по жалби тужилаштва донети накнадно. Главни претрес на суђењу Караџићу се наставља сутра, када ће бити настављено саслушање генерала Станислава Галића, некадашњег команданта Сарајевско-романијског корпуса Војске РС.

         За идућу недељу је најављено да ће у Караџићеву одбрану сведочити Јасуши Акаши, изасланик генералног секретара УН за Балкан од јануара 1994. до новембра 1995. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари