Караџић за Die Zeit: Не занима ме пресуда - за мене је било прихватљиво само ослобађање

НЕМАЧКОМ ЛИСТУ ДАО ИНТЕРВЈУ КОЈИ ЈЕ ЧИТАЛА ХАШКА ЦЕНЗУРА, ЗАУСТАВИЛА - ЈЕДАН ОДГОВОР

Др Радован Караџић

  • Текст интервјуа ће се појавити 15 септембра, а Радован је у њему рекао и ово: „Током суђења сам видео мноштво ствари које су ме убедиле да је све од самог почетка било непоштено. Ипак сам мислио: ако овде нема пороте - бар експерти знају шта раде. Био сам уверен да не могу погрешити и да на њих нико не може извршити притисак. Био сам у заблуди“
  • Читаоци немачког листа имаће прилику да прочитају и да је Караџићева ћелија дугачка 6, а широка 3 метра, да је претрпана књигама и документима. Такође: да Караџић свира флауту

        РАДОВАН Караџић дао је интервју немачком листу Die Zeit. Први после дужег времена.

        „Интервјуисање“ је потрајало пун четири месеца јер су све одговоре творца Републике Српске - како открива немачки лист - „пажљиво читали сарадници Трибунала“. И, наводно су све пропустили осим једног.

        Било како било, ратни председник Српске је Die Zeit рекао:

        „Мени је било свеједно каква ће бити казна, пошто је за мене неприхватљиво све осим ослобађања и оправдања по свим тачкама. Током суђења сам видео мноштво ствари које су ме убедиле да је све од самог почетка било непоштено. Ипак сам мислио: ако овде нема пороте - бар експерти знају шта раде. Био сам уверен да не могу погрешити и да на њих нико не може извршити притисак. Био сам у заблуди“.

        Die Zeit ће разговор са Караџићем објавити 15. септембра.

        Лист наводи да је Караџић првостепено осуђен на 40 година затвора и да му је приписана смрт 8.000 муслимана у Сребреници. У интервјуу објављује Радованово указивање да су толики (8.000) губици целе регије са 10 насеља за 43 месеца рата.

        Додатно је нагласио: „Многи од тих људи су умрли до заузимања Сребренице, многи су погинули у време њеног заузимања, али у борби. Ужасно је што је дошло до спорења поводом бројки, као да 5 или 500 људи довољно ужасно. Међутим, бројке су важне јер од њих зависи квалификовање геноцида“.

        Караџић је Die Zeit рекао и да не постоје никакви докази његове кривице. Па додао:

         „Знам да ме српски народ памти као пожртвованог и одговорног државног службеника. Једина грешка коју сам направио тицала се наше војске. Стално сам их кочио, зато што сам веровао странцима и другој пропаганди. Тако сам их спречио да постигну још више на бојном пољу“.

        Читаоци немачког листа имаће прилику да прочитају и да је Караџићева ћелија дугачка 6, а широка 3 метра, да је претрпана књигама и документима, да он може да се бави спортом, шета и чита.

        Такође: да Караџић свира флауту, а и да може да општи са другим затвореницима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари