Српска и Србија заједно помажу 400.000 Срба да заштите своју имовину у Федерацији БиХ

ЦИЦОВИЋ: У ДАНАШЊОЈ ФБиХ ЈЕ ПО ПОПИСУ СТАНОВНИШТВА ИЗ 1991. ЖИВЕЛА 541.000 СРБА

Млађен Цицовић и Арно Гујон

* Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно ГУЈОН: Сваки Србин пореклом из ФБиХ или његов потомак може да контактира Канцеларију за бесплатну правну помоћ коју је основала Република Српска и да се обавести о својим правима, али и да овласти ову канцеларију да га заступа и штити његова имовинска права

* Директор Представништва РС у Србији Млађен ЦИЦОВИЋ: Највећи проблем је што се позив на упис власништва не шаље лично, него преко Службеног гласника БиХ и локалних медија, који нису доступни избјеглим лицима, а у Српској се позиви шаљу лично свима без обзира на националност - и Србима и Бошњацима и Хрватима

* Српска и Србија на време реаговале, људи могу да се јаве чак и када се пробије рок од 60 дана од објављивања позива за упис власништва у Службеном гласнику БиХ. Канцеларије за правну помоћ постоје у Бањалуци, Бијељини, Мркоњић Граду, Невесињу, Источном Сарајеву и Зворнику, сви заинтересовани могу да се јаве на телефон 00387 55 490 940 и мејлом [email protected]

_______________________________________________________

       ДИРЕКТОР  Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон, изјавио је да сваки Србин пореклом из ФБиХ или његов потомак може да контактира Канцеларију за бесплатну правну помоћ коју је основала Република Српска и да се обавести о својим правима, али и да овласти ову канцеларију да га заступа и штити његова имовинска права.

       - Све што је рат донео, изгнанство, патње не можемо исправити, али се данас у миру против неправде можемо и морамо изборити. Неправда је одузети некоме имовину, а да он о томе не зна ништа или да буде избрисан - истакао је Гујон након састанка у Београду са шефом Представништва Републике Српске у Србији Млађеном Цицовићем.

       Наводећи да су имовински односи основ у 21. вијеку, Гујон и Цицовић су заједнички најавили почетак кампање информисања и преко медија, у оквиру заједничке акције Србије и Републике Српске на заштити имовине Срба у ФБиХ.

       Срби пореклом из ФБиХ где год живели биће информисани путем медија како да сачувају своју имовину у ФБиХ и не остану без ње због нетранспарентне хармонизације која се спроводи у том ентитету.

       Гујон је рекао на конференцији за новинаре да је забрињавајућа тема и ризик да Срби пореклом из ФБиХ остану без икаквог права због усклађивања катастра у том ентитету, а да нису ни обавештени.

       Он је напоменуо да се позиви за усклађивање објављују само у Службеном гласнику БиХ и путем појединих федералних медија у Сарајеву и Мостару, који нису доступни Србима који живе у свету.

       - Постоји ризик да прави власник права на имовину буде избрисан, а имовина пређе на општину, а некад и неко ко је користи може да се упише као власник - рекао је Гујон.

       Он је додао да очекује сарадњу и подршку српских медија и у дијаспори да би се што већи број Срба из ФБиХ упознао о својим имовинским правима, те оценио да су Српска и Србија на време реаговале, као и да људи могу да се јаве чак и када се пробије рок од 60 дана од објављивања позива за упис власништва у Службеном гласнику БиХ.

       Гујон је подсјетио на пет корака који се спроводе, односно обавештавање путем амбасада и конзулата Србије, преко свих удружења Срба, затим епархија СПЦ у дијаспори, као и путем друштвених мрежа.

       - Данас се покреће и кампања путем медија, јер су медији гледани, слушани и читани у свету. Потребно је да се што више чују међу нашим народом у свету - рекао је Гујон, који је додао да ће РТС направити спот који ће се емитовати 30 дана.

       Гујон је рекао да је Република Српска на лично обавештавање потрошила само на поштанске марке око четири милиона КМ.

       Он је подсетио на акцију Србије на отварању српских школа у дијаспори, како би српска деца учила српски језик, те да постоји и идеје о економском оснаживању Срба ван Србије, као што је сточарство и пчеларство за Србе у ФБиХ.

       Цицовић је изразио захвалност институцијама Србије и Српске које су се ангажовале како би се помогло у заштити имовине Срба у ФБиХ, као и медијима, те истакао да Српска и Србија воде заједничку акцију, јер је поступак усклађивања података у ФБиХ асполутно нетранспарентан.

       Он је рекао да ова заједничка кампања на очувању имовине Срба у ФБиХ има за циљ да путем друштвених мрежа, дипломатско-конзуарних представништава, српске цркве у свету, обавести што више Срба у Српској, Србији и свету о поступку усклађивања катастра и земљишних књига у ФБиХ.

       Цицовић је навео да се, за разлику од ФБиХ, у Републици Српској обавештавање власника врши лично и да је активност усмерена на оснивање катастра непокретности као јединствене евиденције и права над непокретностима, а у ФБиХ се врши такозвана хармонизација и остаје дуална евиденција некретнина и у земљишним књигама и у катастру.

       - Највећа препрека је што се позив на упис власништва не шаље лично, него преко Службеног гласника БиХ и локалних медија, који нису доступни избјеглим лицима - рекао је Цицовић, док се у Српској позиви шаљу лично свима без обзира на националност - и Србима и Бошњацима и Хрватима.

       Он је подсетио да је Влада Српске задужила Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) да обезбеди стручну и правну помоћ избјеглим лицима из ФБиХ у вези са њиховом имовином, те подсетио да око 400.000 Срба и даље полажу право на непокретности у БиХ.

       Цицовић је напоменуо да је у ФБиХ живело 541.000 Срба по попису из 1991. године, а циљ ових активности на информисању је да се тим лицима помогне да остваре своја права и буду информисана и уписана као власници своје имовине.

       Према његовим речима, ако би свака имовина Срба у ФБиХ вредила један евро, то износи око осам милијарди евра вредности њихове имовине, те истакао да ће информисање о имовински правима бити доступно за све људе из ФБиХ, не само Србе.

       Након свих ових активности на дан 10. августа, додао је он, канцеларије за стручну и правну помоћ су поступале по захтевима и укупно је реше 4.447 захтева, од чега највише у Бијељини 1.076.

       - Вјерујем, имајући у виду чињеницу да је право на имовину нешто што не треба да се ускраћује на начин како се ускраћује роковима и огласима, да ћемо овом заједничком кампањом Србије и Српске на заштити имовине Срба у ФБиХ доћи до сваког Србина пореклом из ФБиХ и до њиховим потомака - рекао је он.

       Он је додао да ће се тако они обавестити о сваком поступку усклађивања података о некретнинамa катастра и земљишних књига у ФБиХ и могућности бесплатне правне помоћи у подручним јединицама РУГИПП.

       Канцеларије за правну помоћ постоје у Бањалуци, Бијељини, Мркоњић Граду, Невесињу, Источном Сарајеву и Зворнику, а грађани се могу јавити у било коју подручну јединицу РУГИПП-а и оставити своје податке и контактираће их правници.

       Цицовић је позвао све заинтересоване грађане да се јаве на телефоне 00387 55 490 940 и мејлом [email protected].

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари