Сарајево прислушкује и прати званичнике из Србије, операција се изводи под шифром „Ушће“

„У СВЕМУ ВЕОМА ПОСВЕЋЕНО УЧЕСТВУЈУ И ПОЈЕДИНЦИ СРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ“

  • Саговорник „Новости“ из безбедносног сектора: Српске службе имају одговор на агресиван обавештајни наступ из БиХ према Србији и Републици Српској. Регистровали смо те активности и сигурно ћемо имати одговор. Наш одговор биће примерен висини испољене претње
  • Стручњак за безбедност Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ: Покретање обавештајне акције против Србије је прворазредни скандал јер је ОБА окарактерисала Србију као безбедносног непријатеља, иако је Србија гарант Дејтонског споразума

        БЕЗБЕДНОСНА агенција БиХ (ОБА) већ пола године спроводи појачане обавештајне мере према званичницима Србије и људима са којима се они састају, које подразумевају и прислушкивање, пишу „Вечерње новости“.

        Те мере, наводи лист, укључују снимање њихових разговора, као и праћење и надзор приликом доласка у БиХ.

        Акција, усмерена према Србији, њеним грађанима и институцијама води се под шифром „Ушће“, а њено постојање доказује документ до којег је дошао лист, а који има назив „Приједлог за завођење обавјештајног продора“.

        Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић је потврдио да Србија има сазнања о обавештајним мерама према њеним званичницима.

        „Добили смо одређене информације из безбедносних служби да је било таквих покушаја и да су вероватно на територији БиХ неки од наших функционера били под мерама надзора“, рекао је Стефановић, наводећи да то не говори у прилог доброј сарадњи.

        Да ствари на безбедносном и обавештајном плану између Србије и БиХ у најмању руку не функционишу, Стефановић илуструје и ситуацијом у вези са нападом на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници.

        Саговорник „Новости“ из безбедносног сектора је рекао да српске службе имају одговор на „агресиван обавештајни наступ из БиХ према Србији и Републици Српској“.

        „Регистровали смо те активности и сигурно ћемо имати одговор. Наш одговор биће примерен висини испољене претње“, рекао је овај извор, наводећи да су српске службе у стању да одрже стабилно безбедносно стање, упркос непрофесионалним поступцима служби БиХ.

        Исти извор истиче да је апсурд већи што у тим насртајима учествују и појединци српске националности, који су врло посвећени обављању ових задатака, што излази из оквира професионалног и залази у домет политичких и националних питања.

        Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић је рекао да је покретање обавештајне акције против Србије прворазредни скандал јер је ОБА окарактерисала Србију као безбедносног непријатеља, иако је Србија гарант Дејтонског споразума. Он подсећа да се крајем августа појавила информација да је ОБА покренула акцију „Врућа касна јесен - рана зима“, са циљем дестабилизације Републике Српске и Србије, али да је та агенција одмах то демантовала.

        У документу обавештајаца из БиХ, под ознаком „тајно“ као иницијатор предлога потписан је стручни сарадник у ОБА Екрем Пита. Према наводима из документа, оперативци ОБА дошли су пре неколико месеци до информација да постоји „константан и офанзиван обавештајни наступ више обавештајно-безбедносних служби Србије према појединим грађанима и институцијама БиХ“. То је оцењено као озбиљна претња за безбедност БиХ, па је закључено да се због тога морају предузети посебне мере на терену.

        Како се наводи у документу, према потреби, у склопу акције „Ушће“, примењиваће се и оперативно-техничке мере под називом „Кров“, „Бор“, „Шумар“, „Ловац“, „Брод“, „Море“, „Слалом“, „Ехо“ и друге.

        Вечерње новости

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари