Крстајићу било најтеже: 27 имена за Русију…

НИЈЕ БИЛО НИКАКВИХ СУЈЕТА И ЛИЧНИХ КОНФЛИКАТА, СТОЈИМ ИЗА СВОЈИХ ОДЛУКА, ТАКО И ИЗА ОВОГ СПИСКА

        Дуго чекани списак је коначно познат.

        Селектор Србије Младен Крстајић саопштио је имена 27 играча које ће повести на припреме у Аустрију, а затим и на Светско првенство у Русију. Са данашњег списка отпашће још четири имена 4. јуна, када ће сви селектори морати пред FIFA да изнесу листу од 23. фудбалера.

        Мундијал почиње 14. јуна, а Крстајићев тим ће у групној фази играти против Костарике у Самари (17. јун), Швајцарске у Калињинграду (22. јуна) и Бразила у Москви (27. јуна).

        На списку нема Ивана Обрадовића, Душана Басте, Николе Максимовића и Немање Гудеља, фудбалера који су наступали у квалификацијама за Светско првенство. Такође, изостављен је најбољи стрелац Суперлиге Александар Пешић.

        Крстајић се одлучио да међу 27 имена уврсти реконваленсцента Матију Настасића, Милана Родића и Немању Радоњића из редова српског шампиона Црвене звезде, као и четвртог голмана.

        „Заједно са стручним штабом смо направили доста ствари које нисмо желели да представимо јавности да не би било да пуно причамо, а мало радимо. Доста смо путовали, обилазили смо наше играче, причали са тренерима, едуковали смо се и организовали да што спремнији играчи дођу на почетак припрема 28. маја у Стару Пазову“, почео је Крстајић.

        Селектор „Орлова“ рекао је да је FIFA на време добила шири списак од 35 играча и објаснио због чега он није био доступан јавности.

        „Имали смо списак од 35 играча, који смо на време предали у FIFA. Нисмо желели да га саопштимо да не би било зашто је овај позван, а овај није. Нисмо хтели да правимо лицитацију. Сада смо одлучили да списак скратимо на 27 имена, да бисмо четири играча имали у резерви у случају непланираних дешавања. Они који су отпали су и даље део нас“, објаснио је стратег Србије.

        „Кроз каријеру сам увек био отворен и бићу убудуће. Стојим иза својих одлука, тако и иза овог списка. Надамо се да ћемо уз добру атмосферу успети да српски фудбал презентујемо у Русији на најбољи начин.“

        Селектор је избегао одговор на питање о томе шта очекује од свог тима на Мундијалу.

        „Велики успех је сам пласман, а даље ћемо учинити све да направимо добру атмосферу и остваримо што бољи резултат.“

        Крстајић је објаснио и због чега су на списку 27 играча, а 23.

        „Боље да имамо сада више играча на окупу, због, не дај Боже, повреде. И план смо направили који диктира да су нам потребна 27 играча. Фудбалери су имали тешку сезону и неће сви пити под истим напорима током припрема“.

        За Матију Настасић кључни преглед је кроз два дана.

        „Настасић је битан шраф у нашем тиму. Ми смо у договору са људима из Шалкеа, под патронатом људи из Србије, одлучили да га ставимо на списак. Ствари око опоравка се добро одвијају, а 26. маја има прегледа после којег ћемо одлучити да ли ће Матија да буде део репрезентације у Русији или не.“

        На списку је Никола Миленковић из Фиорентине, који је за разлику од Партизана, где је играо на позицији штопера, показао у Италији да се одлично сналази и на месту десног бека. Управо је то разлог што међу 27 нема Душана Басте.

        Изостављен је и Никола Максимовић.

        „Ова екипа играча је имала шта да покаже и показала је. Ми смо одлучили кога ћемо да позовемо. Сваки играч је добио минутажу. Форма и карактер играча су такође утицали“, рекао је Крстајић.

        На Мундијалу неће бити ни Ивана Обрадовића и Немање Гудеља.

        „Јесте. Ситуација је таква да ми имамо фонд играча на које смо рачунали и на које рачунамо. Није било никаквих сујета и личних конфликата. Нама је било најтеже, јер смо морали да пресечемо. Исто се и мени десило 2000. године, када сам много тога прошао, а заједно са Гроздићем се нисам нашао на списку за Еуро. Никада нисам замерио селектору, који је проценио да у том тренутку нисам за репрезентацију. Највише бих волео да водим 35 играча, али је то немогуће“, додао је селектор Србије.

        Новинаре је занимало и зашто Александра Пешића, првог стрелца Суперлиге Србије, нема на списку.

        „Он је био на ширем списку, најбољи је стрелац лиге. Али, Пријовић је најбољи стрелац у Грчкој, Митровић можда и један од најбољих наших нападача, Лука Јовић можда и најбољи млади шпиц Србије. Драго ми је што имам седам милиона сарадника и колега“, објаснио је Крстајић.

        На питање да ли Бранислава Ивановића рачуна на месту штопера или бека, одговорио је: „Само да буде 100 одсто здрав. Одговара и на једној и на другој позицији“, подвукао је Младен Крстајић.

        Репрезентација Србије припремаће се за Мундијал у Аустрији, где ће одиграти две пријатељске утакмице. Ривали ће бити Чиле (4. јуна у 20 часова) и Боливија (9. јуна у 18 часова), а оба меча биће одиграна на стадиону Штурма у Грацу.

СПИСАК:

        голмани:
        Владимир Стојковић (Партизан),
        Предраг Рајковић (Макаби),
        Александар Јовановић (Архус),
        Марко Дмитровић (Еибар).
 
        одбрана:
        Александар Коларов (Рома),
        Антонио Рукавина (Виљареал),
        Милан Родић (Црвена звезда),
        Бранислав Ивановић (Зенит),
        Урош Спајић (Краснодар),
        Милош Вељковић (Вердер),
        Душко Тошић (Гвангџу),
        Матија Настасић (Шалке),
        Никола Миленковић (Фиорентина).
 
        везни ред:
        Немања Матић (Манчестер јунајтед),
        Лука Миливојевић (Кристал Палас),
        Марко Грујић (Ливерпул),
        Немања Максимовић (Валенсија),
        Душан Тадић (Саутемптон),
        Андрија Живковић (Бенфика),
        Мијат Гаћиновић (Ајнтрахт),
        Филип Костић (Штутгарт),
        Немања Радоњић (Црвена звезда),
        Сергеј Милинковић Савић (Лацио),
        Адем Љајић (Торино).
 
        напад:
        Александар Митровић (Фулам, позајмљен од Њукасла),
        Александар Пријовић (ПАОК)
        и Лука Јовић (Ајнтрахт).
 
        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари