ПОЛИТИКА: Просинечки дигао руке од Звезде

ВОДЕЋИ БЕОГРАДСКИ ДНЕВНИ ЛИСТОВИ ПОВОДОМ ПОВЛАЧЕЊА ТРЕНЕРА ФУДБАЛЕРА ЦРВЕНО-БЕЛИХ

          Растанак од највеће љубави: Роберт Просинечки у тренуцима када је саопштио да није више тренер Црвене звезде (Фото Иван Милутиновић)

  • Досадашњи тренер „црвено-белих” више није могао да издржи. – Клуб затечен одлуком шефа стручног штаба. – Александар Јанковић први на преговорима

          ПРЕ или касније, очекивано или изненада, сваки тренер спакује кофере. Од јуче је Роберт Просинечки бивши тренер Црвене звезде. Оставио јој је један Куп Србије и, како је и на растанку поновио, тим који има будућност.

          Клуб је саопштио да је затечен његовом одлуком. Подсетио је и да је шефу стручног штаба пружио пуну подршку после неславних утакмица против белоруског Нафтана.

          На последњу препреку за улазак у Лигу Европе, што је био овог лета главни задатак, Црвена звезда мораће с новим тренером. Први на њеној листи жеља је Александар Јанковић, међутим, пошто је он селектор наше младе репрезентације руке му нису потпуно одрешене. Он је већ водио „црвено-беле” и мада није изгубио ниједну утакмицу у првенству од када их је, пред крај јесени 2007, преузео тадашње руководство је нашло „боље решење”.

          Просинечки је отишао сам. Обелоданио је да се два месеца двоумио и да је тек сада, после ремија с Радом (2:2), до кога је његов тим стигао јурећи преимућство противника од 2:0, који је до тога дошао с играчем мање, преломио. На рачун клуба, управе, играча, навијача, није упутио ниједну лошу реч.

          Растанак од Звезде му је тешко пао, па су му и очи засузиле. Али, како је рекао:

          – Накупило се много ствари.

          Више није могао да издржи. То може да се разуме, јер је носио терет, који је тежи од онога који носи „обичан” тренер. Зимус, када су Звезди претила велика тумбања он је био својеврсни цемент, који је доста тога држао на окупу.

          Желео је да Црвена звезда игра као Барселона. После годину и по дана сем жеље и даље се не види нека сличност. Због тога је почело да провејава неповерење у њега, али велика већина и данас сматра да нема одговарајуће играче за то.

          Био је ту и штрајк играча незадовољних кашњењем плата, непосредно по освајању Купа Србије. Просинечки је и ту био између две ватре. Не чуди што је и на растанку подсетио да с новцем није било блиставо и да се то одражава на опште стање у клубу. 

Увек је говорио да је притисак природна ствар за оне који су у Црвеној звезди и да онај ко хоће да буде у њој мора с тим да се избори. На крају је и он поклекао. Делимично и зато што је преузимао на себе и туђу кривицу.

– Ако је играч направио грешку није он крив, него ја.

На растанку с Црвеном звездом Просинечки се клео у љубав према њој:

– У клуб сам дошао, јер га волим. Радио сам поштено и најбоље што сам могао.

Најавио је да ће бодрити Звезду против Бордоа. И даље је оптимиста што се тиче њених могућности, мада признаје да је можда и превише субјективан.

Из Црвене звезде је као фудбалер отишао као велико име – ни мање ни више него у Реал. Као тренер одлази без карте – нема ниједну понуду. Да је водио рачуна о својој каријери најбољи тренутак за то је био после освајања националног Купа, што је дошло као шлаг на торту направљену од три узастопне победе против четири године непобедивог Партизана у међусобним окршајима.

Али, остао је. Сада је клуб у цајтноту, јер преко ноћи мора да нађе замену. Већ прекосутра њен тим излази на мегдан Бордоу. Просинечки се нада да то можда буде шок-терапија за његове играче, који ће се од ње пробудити и показати оно што је он све ово време хтео да постигне.

 

СПОРТСКИ ЖУРНАЛ: Зар треба да обесимо Крнету на Маракани?

На питање - да ли је председник Владан Лукић сугерисао ко ће да игра, односно да Јован Крнета буде замењен - тренер Просинечки је истакао:

– Што се тиче Крнете или било ког играча, стојим иза сваког и само сам ја могао да погрешим. Он је хтео најбоље, грешке се дешавају, зар треба сад да га закопамо или обесимо на Маракани?! Не, већ треба да му се помогне, јер је то добар момак и талентован играч. Ако се сматра да је крив за два примљена гола, онда сам ја крив за њих. Што се тиче сугестија, могу доћи од свакога, а не само од председника клуба.

 

БЛИЦ: Можда сам превише заљубљен у Звезду!

  • Фудбалски клуб Црвена звезда ће морати да потражи новог тренера, јер је Роберт Просинечки, споразумно са руководством клуба, раскинуо уговор и више неће обављати функцију шефа стручног штаба црвено-белих

НА јутарњем тренингу, дан после шокантног ремија (2:2) са Радом који је 70 минута наступао са играчем мање и критике коју је добио од чланова руководства, Просинечки је био само посматрач.

Роби је из прикрајка пратио рад играча, деловао је незадовољно, није био у клупској опреми, а рукама је прекрио главу што је само појачало утисак да је заиста дошло до растанка. Како "Блиц" сазнаје, он је саопштио челницима клуба своју одлуку да се повлачи.

          Играчи, међутим, ништа нису знали током тренинга. Део је радио на опоравку после првенственог наступа, део је тренирао уобичајено, а саговорници Блицспорт.рс из екипе црвено-белих истакли су да ништа није наговештавало било какву "ванредну ситуацију".

          Ње, међутим, има на Маракани. По окончању састанака челних људи Црвене звезде, на конференцији за медије потврђено је да је дошло до споразумног прекида сарадње између тренера и клуба.

          "Говорићу из срца. Не знам више шта да кажем. Знам да је Звезда највећи тим на Балкану. Мислио сам да могу да помогнем и мислим да сам имао сасвим коректан однос са свима", била је прва реакција Просинечког на конференцији за штампу, после које је "отворио душу":

        "Велики је притисак у овом клубу. Чак и превелик. Невероватно је колико ми је жао. Ја сам у ових годину и по дао максимум и Звезда ће увек остати у мом срцу, колико год да сам од Београда. Два месеца сам се двоумио. Накупиле су се ствари и морам да поновим још једном - оваква одлука не може да дође преко ноћи. Можда сам превише заљубљен у Звезду, али овај тим има будућност. Сигурно неће бити лако Французима (Бордо, у баражу за Лигу Европе)  и сигурно је да ће момци и без мене дати свој максимум", рекао је Просинечки, додавши да је много разговарао и са пријатељима и са својом фамилијом те да "нема речи којима би описао колико му је жао.

         Он је потом истакао да играче, попут младог Крнете, не требе кривити за киксеве на терену.

         "Не може Крнета да буде сам крив, само сам ја крив. Момак је талентован и ту нема говора. Ја сам само имао најбоље намере и желео сам најбоље за Звезду", рекао је Просинечки, осврнувши се и на сам прекид сарадње:

          "Причао сам са председником и људима из клуба и донели смо одлуку о споразумном раскиду уговора. О детаљима не желим да причам. Радио сам јако поштено и мислим да је то са моје добро. Црвена звезда је мој клуб и то ће увек тако бити", рекао је Роби док му је глас подрхтавао.

          Просинечки је потом још једном нагласио да верује у екипу коју је предводио до овог понедељка:

"Сваки тренер има грешке и сигуран сам да сам их и ја имао. Такав сам - какав сам. Можда сам ја превелики оптимиста, али сматрам да ће ови сјајни момци догурати до најдаљих циљева. Ако мислиш да играш у Звезди, мораш да играш под притиском".

          На питање да ли има понуда за наставак каријере на другом радном месту, уследио је јасан одговор:

          "Немам понуде и не занимају ме понуде. Ако мислите да сам због тога отишао из Звезде варате се. Не размишљам о томе", закључио је Просинечки који се јавности обраћао сузним очима, видно потрешен оваквим крајем његове тренерске епизоде на Маракани.

          Десет дана пре почетка школске године, Просинечки је добио могућност да, због повратка у Загреб, на време испише своју децу из београдске школе и упише је у неку од оних у хрватској престоници.

          Управни одбор Црвене звезде одржаће седницу у наредна 24 сата, а тада ће на дневном реду бити новонастала ситуација поводом упражњеног места шефа стручног штаба.

 

НОВОСТИ: Роби у сузама отишао из Звезде!

  • Дан после ремија с Радом, Просинечки поднео оставку на место шефа стручног штаба Црвене звезде. Роберт: Много ми је тешко, али не могу да наставим. Одлука је моја и нисам је донео преко ноћи

РОБЕРТ Просинечки више није тренер Црвене звезде! После 20 месеци рада, легендарни ас клуба из Љутице Богдана одлучио је да се повуче с места шефа стручног штаба, на само три дана пред прву утакмицу с Бордоом и дан после бурног ремија с Радом.

У врло емотивном обраћању јавности, Роби је тешко скривајући сузе у очима поручио да је о оваквом потезу размишљао већ два месеца и да је одлука искључиво његова.

- Причаћу онако како сте ме упознали првог дана. Из срца. Невероватно ми је жао, Црвена звезда је мој клуб - рекао је Просинечки, а затим застао, борећи се с кнедлом у грлу како би могао да изговори најтежу реченицу. - Више нисам шеф стручног штаба. Разговарао сам с председником и управом, споразумно смо раскинули уговор...

И опет пауза. Покривајући очи руком, спонтано како је и радио све време боравка на "Маракани", Просинечки је рекао:

- Јеботе, не знам шта више да кажем...

Покушавајући да среди надошле емоције, почео је да образлаже разлоге одласка...

Саопштењем, поводом оставке Роберта Просинечког огласио се и ФК Црвена звезда, где се истиче изненађеност одлуком досадашњег шефа струке, јер је познато да му је УО клуба више пута дао безрезервну подршку.

- Ово није одлука клуба, већ само моја. И нисам је донео преко ноћи. Већ два месеца се двоумим и није разлог утакмица против Рада. Синоћ сам хтео да све преноћи, разговарао сам с блиским људима, с фамилијом... И одлучио сам овако јер не осећам да могу да наставим и у оваквој ситуацији у којој је клуб и под великим притиском који увек постоји у Звезди.

Одмах после утакмице с Радом било је јасно да се нешто крупно дешава. Просинечки је 50 минута каснио на конференцију, а по доласку је истакао да је имао разговор с играчима и штабом, али и "још један о којем ће говорити сутра". Ипак је одлучио да не спомиње тај други састанак, образлажући да је у ствари мислио на онај са сарадницима...

Али, према нашим сазнањима, у питању су били не баш пријатни разговори с појединим људима из клуба, као и СМС порука Владана Лукића у којој је председник написао тренеру и свом дугогодишњем пријатељу: "Издао си ме". Наиме, у Љутице Богдана многи су Робију замерили пре свега то што је у тим поново уврстио Јована Крнету, чије грешке иритирају многе звездаше, а у недељу увече је с два груба пропуста кумовао головима Рада...

 

ПОМОЋНИЦИ ВОДИЛИ ТРЕНИНГ

ДА се спрема растанак Просинечког и Звезде могло је да се наслути и на јутарњем тренингу који су водили помоћници шефа струке. Млади тренер је све време стајао иза гола у „цивилу”, деловао тужно и утучено, а последње што је изговорио на крају тренинга била је порука првотимцима коју је пренео обраћајући се Филипу Касалици:

- Хајмо, Кас, брзо сви у лед - рекао је Роби позивајући играче на обавезно хлађење мишића после тренинга.

- Стојим иза играча и само сам ја могао да погрешим, они не! Крнета је направио пропуст и шта сад? Јел треба да га обесимо на "Маракани"? Не! Момак је добар и талентован, а ако је неко крив онда сам то ја. А сугестије... Увек их има, било од вас новинара, председника клуба или неког трећег... Све то нема везе с мојом одлуком.

Просинечки је и на растанку сачувао достојанство и ниједну ружну реч није изговорио на рачун руководства и председника, иако је већ месецима јавна тајна да су односи између њега и Лукића нарушени.

- Никада нећу говорити против Звезде и верујем да нико из клуба неће говорити против мене. Сматрам да смо имали одличне односе... У Звезду сам дошао јер је волим, радио сам поштено и дао све од себе. Не знам, можда то није довољно... Много ми је тешко... Највише ми је жао играча, сматрам да имају будућност и да ће вратити титулу на "Маракану". Ја ћу бити уз клуб где год да сам... Навијаћу са трибина у четвртак и волео бих да момке против Бордоа подржи што више навијача. Мислим да имају шансу...

Просинечки се дотакао и финансијске кризе, али и својих грешака...

 

КРНЕТИ ЗАБРАЊЕНО ДА ГОВОРИ

Јован Крнета

У понедељак није било могуће добити изјаву Јована Крнете. Како је пренео портпарол Марко Николовски, одлуком клуба Крнети је забрањено да говори за медије у наредних неколико дана, "док се не смири ситуација"...

- Не можемо рећи да блистамо с новцем... То је позната ситуација... Беспарица у држави се одражава и на клубове.... Што се тиче грешака, прави их сваки тренер, па и ја. Не бежим од њих и сносим одговорност за све.

За крај, пре него што се препуном салом "Медија центра" проломио дуг и громогласан аплауз којим је испраћена легенда Црвене звезде, уследило је питање да ли сматра да је имао искрену подршку водећих људи клуба.

- Паааа, јесам - после дугог оклевања рекао је Просинечки. - Али, највећу подршку имао сам од навијача, од "делија", који су и овде присутни... Хтео сам да Звезда изгледа што боље... Жао ми је...

Утисак је да у понедељак на "Маракани" није било ниједног човека који се није осећао слично. Макар од оних који су се окупили на последњој конференцији Роберта Просинечког...

 

ПРЕСС: Просинечки отишао у сузама

ЕРА која је бар мало подсећала на славне дане Звездине прошлости јуче је - завршена. Млади хрватски стручњак Роберт Просинечки после 20 месеци проведених на „Маракани" одлучио је да споразумно раскине уговор са вољеним клубом и напусти место шефа стручног штаба Црвене звезде.

И у свом опроштајном говору Просинечки је показао да је до јуче био једини човек у Љутице Богдана који симболизује велику Звезду, трудећи се да сачува оне који су му последња два месеца пружали само вербалну подршку.
 

Грозничаво ишчекивање

Он је јучерашњи тренинг сада већ бивших играча пасивно посматрао у цивилној одећи, што је био више него јасан сигнал да је његова тренерска мисија на „Маракани".

Затим се запутио у канцеларију председника Лукића да му саопшти да више нема снаге да предводи тим, што је изазвало незапамћени емотивни земљотрес на „Маракани". Прилично расејан, озбиљног израза лица, Велики Жути се појавио пред гомилом новинара и навијача који су грозничаво чекали званичне вести о његовој одлуци.

 

Јанковић пред промоцијом

         Врућа столица на клупи црвено-белих понуђена је Александру Јанковићу, који је током јучерашњег поподнева био на „Маракани", пошто су га челници клуба позвали на преговоре.

         Исту улогу Јанковић је већ обављао у сезони 2007/2008, када је наследио Милорада Косановића, а функцију касније препустио Здењеку Земану, јер није успео да освоји трофеј ни у првенству ни у купу.Новембра 2010. преузео бригу о младој репрезентацији Србије. И управо би тај ангажман могао да буде кочница у његовим преговорима са врхушком Звезде, јер Јанковић не жели да окрене леђа репрезентацији коју је довео на праг пласмана на ЕП.

        - Нисам се спремао за говор ни када сам представљен, па нисам ни за овај. Причаћу из срца. Ово је мој клуб и жао ми је што смо споразумно договорили да прекинемо сарадњу. Јеботе, не знам више шта да кажем - цедио је кроз зубе Роберт Просинечки.

          Он је кормило напустио три дана пре меча квалификација за Лигу Европе, али нико од присутних на „Маракани" није регистровао ту вест, нити се уопште причало о мечу са француским клубом. За све што је урадио за Звезду за претходних 20 месеци, Роби је награђен громогласним аплаузом, док су се око њега тискале вође „делија". Грлећи га, честитали су му на свему, док је он шаком преко лица покушавао да сакрије сузе.

          - Нисам одлучио преко ноћи да напустим клуб, два месеца сам размишљао. Жао ми је играча. Ово је само моја одлука. Не осећам се тако да могу да наставим да радим. У клубу као што је Звезда увек има притисака и то великих, јавности, навијача, управе... а у њега сам дошао јер га волим. Мислим да сам радио поштено и најбоље што сам могао. Други ће оценити да ли је то било довољно - рекао је Просинечки.

 

Звезда: Изненађени смо

          Фудбалски клуб „Црвена звезда" огласио се поводом оставке коју је поднео шеф стручног штаба Роберт Просинечки.

         - Црвена звезда је изненађена одлуком нашег тренера Роберта Просинечког да поднесе оставку на место шефа стручног штаба. Јавности је познато да му је Управни одбор нашег клуба током његовог рада више пута дао безрезервну подршку. Последњи пут то се догодило после реванш меча Црвене звезде са Нафтаном. Одлуку Просинечког прихватамо као личну. Он је Звездина легенда и то ће и остати заувек. Желимо му све најбоље у даљој каријери и захвални смо му за све што је урадио - каже се у саопштењу.

           Један од највећих играча у историји балканског фудбала са Црвеном звездом је пролетос освојио Куп Србије, говорио да своју будућност види само и искључиво у Љутице Богдана, али више није имао снаге да се бори са нагомиланим проблемима унутар клуба.

 

Господин до краја

          Просинечки је практично био пред одласком на крају прошле сезоне, када је као први по командној одговорности подржао штрајк играча. Ипак, председника Лукића није узимао у уста, трудећи се да остане господин до краја.

         - Не блистамо у новцу. То је познато. И сигурно да има и тога... Беспарица се одсликава и на фудбалске клубове. Од својих грешака не бежим. Мислим да смо урадили доста, направили смо екипу која има будућност иако сам можда по том питању превелики оптимиста јер сам сваког дана са тим момцима.

          На крају конференције упитан да ли је имао искрену подршку челника клуба, прво је дуго ћутао...

         - Пааааа јесам... Имао сам највећу подршку навијача, „делија"... који су и овде присутни.

 

Председник Лукић написао Просинечком да га је издао

Робија отерале СМС поруке

          Дефинитивну одлуку о повлачењу са места шефа стручног штаба Црвене звезде Просинечки је донео у ноћи између недеље и понедељка. После ремија са Радом, према незваничним информацијама, он и председник Лукић разменили су неколико жестоких СМС порука.

        Наводно, Лукић му је чак и написао: „Издао си ме", преко чега Роби није желео да пређе.

         Први човек клуба Просинечком је највише замерио због одлуке да уместо искусног Јовановића шансу у централном делу одбране добије Јован Крнета, трагичар меча са „грађевинарима".

         Иначе, велики број навијача Црвене звезде током јучерашњег дана пружио је подршку Просинечком. И један од најбољих играча црвено-белих Лука Миливојевић, на свом Фејсбук профилу ставио је статус: „Велики господин", алудирајући на сјајну сарадњу са младим хрватским стручњаком.

         Са друге стране, навијачи на интернету нису бираним речима писали о председнику Владану Лукићу. Занимљиво, први човек клуба након што је Роберт Просинечки обелоданио своју одлуку имао је састанак са неколико виђенијих „делија".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари