Цвијановић: БиХ додатно постаје непријатељско окружење – и Инцко је томе допринео

ПОСЛЕ СУСРЕТА СА СЕЛАКОВИЋ: ИНЦКО ЋЕ МОЖДА БиХ ВРАТИТИ И 2-3 ДЕЦЕНИЈЕ УНАЗАД

 

* Добро Српској знати да постоји Србија, да је Србија стабилна и јака, да зна шта ради, да располаже свим алатима којима је неопходно данас да располаже једна модерна држава и то представља велику узданицу за све нас"

* „Мислим да је ово почетак једне врло тешке ере у којој ће БиХ показати све оно лоше о себи, уз све оно што је показивала током претходних година. Моја порука нашим грађанима у Српској и нашим институцијама јесте да ми знамо шта радимо - јачамо Републику Српску, нашу свест о самима себи и нашу везу са Србијом

_____________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је послије састанка са министром спољних послова Николом Селаковићем да је велика узданица за све у Српској то што је Србија стабилна и јака и зна шта ради.

       Цвијановићева је истакла да су на највишем могућем нивоу у неколико последњих година институционална веза, политичко разумевање и економска подршка која долази из Србије према Републици Српској.

       „Користим и ову прилику да се захвалим у име институција и грађана Републике Српске на таквој подршци. Добро је за нас у Српској знати да постоји Србија, да је Србија стабилна и јака, да зна шта ради, да располаже свим алатима којима је неопходно данас да располаже једна модерна држава и то представља велику узданицу за све нас", рекла је Цвијановићева.

       Она је истакла да је, уз све што Србија и Српска раде заједно, као што је обележавање важних заједничких датума из историје, много и оних практичних ствари које се дешавају на релацији Србија - Српска.

       Цвијановићева је изразила задовољство што је данас договорено још неколико ствари које представљају искорак када је у питању заједнички однос према заједничкој дијаспори, а тиче се јачање таквих веза, али и адекватног представљања Српске и Србије, те очувања националног идентитета у дијаспори.

       „Уз пуну захвалност за све оно што ћемо радити заједно иде и наша подршка из Републике Српске свима који ће бити укључени у овај пројекат када је у питању школство, национална група предмета - српски језик, национална географија, историја – оно о чему морамо да учимо нашу децу која живе изван Републике Српске, Србије или неких других крајева у којима живе Срби", рекла је Цвијановићева.

       Она је изразила захвалност за економску подршку и помоћ Србије Републици Српској у претходним годинама и подсетила да је много покренутих инфраструктурних пројеката у области саобраћајне инфраструктуре и енергетике.

       „Важно је да се реализује све ово јер то обезбеђује бољи живот грађана, али је ово била и прилика да упознамо министра и његове сараднике о изазовима са којима се сусреће Република Српска, односно цела БиХ", рекла је Цвијановићева.

       Она је оценила да је одлука одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка о наметању измена кривичног закона које предвиђају кажњавање негирања геноцида један од великих удараца БиХ.

       „Осим што је неадекватна, непримерена демократском функционисању и демократији уопште, сматрам да је ова одлука апсолутно назадна и да је нешто што може вратити БиХ много, много година, па можда чак и две или три деценије уназад", рекла је Цвијановићева.

       Предсједник Српске је истакла да је неприхватљиво да у 21. веку неизабрани странац намеће нешто демократски изабраним институцијама или појединцима.

       „Мислим да је ово почетак једне врло тешке ере у којој ће БиХ показати све оно лоше о себи, уз све оно што је показивала током претходних година. Моја порука нашим грађанима у Српској и нашим институцијама јесте да ми знамо шта радимо - јачамо Републику Српску, нашу свест о самима себи и нашу везу са Србијом и трудимо се да будемо реални и да све оно што су наши проблеми сагледамо на реалан начин", поручила је Цвијановићева.

       Она је истакла да је Инцко допринео да БиХ постане додатно непријатељско окружење и да буде додатно нерасположена према својим грађанима.

       „Ово се десило делом зато што је постало врло упитно и сва међународна јавност то зна, а постало је упитно ко је то високи представник, како се он бира, да ли је изабран или су у питању међународне разне преваре и трикови", рекла је Цвијановићева.

       Она је указала да је разлог Инцковом потезу и чињеница да је руководство Републике Српске обелоданило целом свету да је реч о високим представницима који су упорно из године у годину деловали изван својих мандата, а не онако како је прописано Дејтонским споразумом.

       "И коначно, наступила је још једна нервоза везана за сва дешавања, за међународну експертску групу која је радила одређене извештаје и претпостављам да је то све разлог због чега је Инцко овако реаговао", рекла је Цвијановићева.

       Ово је указала да је због тога БиХ много корака уназад од суштинског, правог помирења.

       „Иако многи говоре како је ово корак ка помирењу, ја морам рећи да је ово велики раскорак у односу на оно што је требало да буде нормално у једној вишенационалној заједници", закључила је Цвијановићева.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари