Шаровић: Са враћањем `бонских овлашћења` улазимо у политички нестабилан период

„ИНЦКОВ НАМЕТНУТИ ЗАКОН О ЗАБРАНИ НЕГИРАЊА ГЕНОЦИДА ЈЕ КОРАК УНАЗАД“

* „Ако су бонска овлаштења поново враћена наметањем овог закона, то значи да постоји оправдана бојазан да ће бити употребљена и у неким будућим случајевима што није пут којим БиХ треба да иде"

_____________________________________________________

       МИРКО Шаровић, председник СДС, изјавио је данас да је одлука одлазаћег високог представника Валентина Инцка којом је наметнуо закон о негирању геноцида непотребна и корак уназад на путу напретка БиХ и изласку из међународног туторства.

       Шаровић је навео да се враћање "бонских овлаштења" јавља у најгорем могућем тренутку јер се овом наметнутом одлуком улази у политички нестабилан период, саопштено је из СДС-а.

       „Сматрам да је штета што у Савету безбедности УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање позиције високог представника, а посебно за укидање бонских овлаштења, што видим као једини исправан пут за БиХ у будућности и као једину наду за нормалан живот свих њених грађана", истакао је Шаровић.

       Он је за оживљавање улоге ОХР у најгорем могућем облику кроз враћање улоге високог представника оптужио актуелну власт, за коју је навео "да је дала оправдање да се високи представник и даље задржи у БиХ".

       „Ако су бонска овлаштења поново враћена наметањем овог закона, то значи да постоји оправдана бојазан да ће бити употребљена и у неким будућим случајевима што није пут којим БиХ треба да иде", додао је Шаровић.

       Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари