Вишковић: Републику Српску није дужна да брани само власт него и опозиција

УПОЗОРИО: „КРАЈЊЕ ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ СЕДНЕ И ДОГОВАРА О БУДУЋНОСТИ НАРОДА У БиХ“

* „Ми смо данас у једном нонсенсу, у којем заиста нисам очекивао да ћемо се наћи, да су Република Српска или Срби највећи заговорници Дејтона и дејтонске БиХ, а то значи уставне БиХ

__________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас да је будућност народа у БиХ у поштовању Устава и Дејтонског споразума.

       Он је нагласио да је у БиХ дошло крајње време да се седне и договара о будућности народа на овим просторима.

       - Ми смо данас у једном нонсенсу, у којем заиста нисам очекивао да ћемо се наћи, да су Република Српска или Срби највећи заговорници Дејтона и дејтонске БиХ, а то значи уставне БиХ - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци поводом 26 година од парафирања Дејтонског мировног споразума.

       Он је напоменуо да се једино у Српској 21. новембра као републички празник обележава дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ, чије је највеће достигнуће окончање ратних сукоба на овим просторима, док у ФБиХ то није случај.

       - Све оно што је рађено ових 26 година они сматрају да није добро и да би требало нешто другог да креирају - истакао је Вишковић.

       Говорећи о враћању надлежности Републици Српској, Вишковић је навео да ће Влада и скупштинска већина вршити Уставом загарантоване обавезе.

       Он је позвао и опозицију у Републици Српској да учествује у очувању Српске.

       - Очување Републике Српске није само обавеза власти, него опозиције. Из тог разлога их позивам да учествујемо скупа у овим дешавањима и ако имају било какву примедбу на било који документ, спремни смо да разговарамо, да се договоримо и да уважимо њихове предлоге и сугестије - рекао је Вишковић и додао да то од опозиције очекују грађани Српске.

       У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону је прије 26 година парафиран Дејтонски мировни споразум или Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

       Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

       Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Паризу, а дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Српској.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари