Амфилохије: У Црној Гори нема једне грађевине саграђене са нечијом дозволом

„ЧИЈЕ СУ ОВЕ СВЕТИЊЕ НЕГО ЦРНОГОРСКЕ, АЛИ ИХ ЈЕ НАРОД ГРАДИО У СЛАВУ БОЖИЈУ“

* „Отуђио се био народ од светиња, међутим, сад се вратио и Богу и себи. Пробудио се духовно народ у Црној Гори и пјева: Не дамо светиње. Све му је одузето, и кад су дарнули у очни живац дарнувши у светиње, онда је народ једноставно кренуо да брани те своје светиње, да брани своје достојанство, своје биће“

_________________________________________________________________________

        АРХИЕПИСКОП цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светог Сергија Радоњешког у Микулићима подно Румије.

        У литургијској беседи након читања Јеванђеља Владика је рекао да светиња Светог Сергија под Румијом није случајна.

        “Него светиња која је живо свједочанство свете истине да све што се догађа има дубљи и већи смисао. И обједињује у себи многе друге истине и многе друге тајне. И није случајно да је ова светиња посвећена Светом Сергију Радоњешком, великом просветитељу и учитељу Цркве Божије, војнику Христовоме”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

        Додао је да је Свети Сергије у древна времена себе уградио у бескрајну матушку Русију.

        “И себе и свој живот, и све што је радио и урадио посветио је Пресветој Тројици. Свједочанство тога јесте Светотројички сабор који је сјредиште бескрајне Русије и данас – Лавра Свете Тројице тамо гдје се подвизавао Свети Сергије”, казао је Владика.

        Владика је рекао да је чудо Божје да већ петнаест година прете рушењем храма Свете Тројице на Румији.

        “Какво је то безумље, то не иде у логику људску. Наводно није саграђен са дозволом. А шта је овдје, питао бих ја вас, саграђено са нечијом дозволом. Све што је грађено овдје вјековима грађено је по људској љубави, било да су храмови, било да су џамије код браће муслимана, било да су њихове куће. Нема ни једне, гарантујем, овдје зграде, која је грађена нечијом дозволом, од древних прадревних времена”, рекао је он.   

        Осврнуо се и на тврдње властодржаца да су храмови у Црној Гори црногорски.

        “Него чији су него црногорски, чим су овдје грађени кроз вјекове? Али народ који их је градио, то је градио у славу Божју, за Цркву Божју, за народ хришћански, за народ вјерни је градио те светиње”, поручио је Владика.

        Владика је казао да Господ чува народ који се овдје пробудио након атеизације.

        “Отуђио се био од светиња, међутим, сад се вратио и Богу и себи. Пробудио се духовно народ у Црној Гори и пјева: Не дамо светиње. Све му је одузето, и кад су дарнули у очни живац дарнувши у светиње, онда је народ једноставно кренуо да брани те своје светиње, да брани своје достојанство, своје биће”, закључио је Митрополит Амфилохије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари