Бајден у писму опонентима из врха Демократске партије: Не повлачим се из изборне трке!

АКО МИСЛИТЕ ДА СТЕ БОЉИ - ИЗАЂИТЕ МИ НА ЦРТУ НА ИЗБОРНОЈ КОНВЕНЦИЈИ СТРАНКЕ“

Џо Бајден

* Подсетио их да је однео убедљиву победу на предизборима Демократске партије САД, добивши више од 14 милиона гласова (87 одсто од укупног страначких активиста), и обезбедио гласове скоро 3 хиљаде партијских делегата

* „Само троје људи одлучило је да се такмичи са мном. Један је био тако лош да је напустио предизборе и кандидовао се као независни кандидат. Други ме је напао, рекавши да сам престар и да сам био потпуни промашај. Демократски бирачи су на предизборима странке гласали. Хоћемо ли сада тврдити да тај процес није био важан? Одбијам да се повучем“

* Американолог Рафаел ОРДУХАЊАН: „Проблем Бајденових противника је и што немају реалну алтернативу његовој кандидатури. То су апсолутно карикатурални ликови: Гевин Њусом, Мишел Обама и Камали Харис која има слабији рејтинг и од самог Бајдена. Шта год да смисле, то је катастрофа за Демократску странку САД. Сада за демократе није избор живот или смрт, већ - у ком ће сандуку бити сахрањена Демократска странка као политичка снага. Њој ни ампутација не може спасити живот“

______________________________________________________________

          СУОЧЕН са нарастајућим притиском из своје Демократске партије да се повуче из изборне трке, Џо Бајден је очекивано кренуо у контранапад.

          Лидерима демократа у Конгресу САД, упутио је  писмо са поруком да наставља изборну кампању.

          Позвао је своје демократске критичаре да му „изађу на црту“ на предстојећој конвенцији Демократске партије у августу.

          Стручњаци за Америку сматрају да Бајден не намерава да било коме препусти власт, а да његови противници унутар странке имати тешкоћа да га уклоне и да му нађу замену.

          Бајденово писмо је објавила америчка новинска агенција Associated Press, а он их је подсетио да је однео убедљиву победу на предизборима Демократске партије САД, добивши више од 14 милиона гласова (87 одсто од укупног страначких активиста), и обезбедио гласове скоро 3 хиљаде партијских делегата.

          „Овај процес је био отворен за све који су желели да се кандидују. Само троје људи одлучило је да се такмичи са мном. Један је био тако лош да је напустио предизборе и кандидовао се као независни кандидат. Други ме је напао, рекавши да сам престар и да сам био потпуни промашај. Демократски бирачи су гласали. Њихова воља је да мене предложе за кандидата странке за шефа државе. Хоћемо ли сада тврдити да овај процес није био важан? Да бирачи немају право гласа? Одбијам да се повучем“.

          Бајден је дан раније говорио уживо у емисији Јутарњи Џо на МСНБЦ, популарном телеканалу међу присталицама Демократске странке, и нагласио:

          „Нећу одустати. Нигде не идем“.

          Критиковао је позиве из странке да одустане од изборне кампање:

          „Тако сам узнемирен због партијске елите која наводно све зна боље од других. Ако неко од њих мисли да не треба да будем кандидат, нека изволе и поставе своју кандидатуру против моје! Изазовите ме на партијској конвенцији“.

          Лидер демократске мањине у Представничком дому Хаким Џефрис састао се са колегама 7. јула како би разговарали о томе које кораке треба предузети. Неки утицајни демократски конгресмени су на томзатвореном састанку рекли да Бајден више не може да буде председнички кандидат странке.

          Почели су да се појављују текстови са именима кандидата за замену Бајдена. Већ су „кандидовани“: потпредседница Камала Харис, гувернер Калифорније Гевин Њусом, бивша „прва дама“ Мишел Обама, гувернер Мичигена Гретхен Витерс.

          Бајден би се можда и повукао да његовим сином Хантеру не прети затвор и Трампов тасбор не најављује истрагу о Џоовим малверзацијама.

          Американолог Рафаел Ордухањан поводом целе ситуације је рекао:

          „Проблем Бајденових противника је и што немају реалну алтернативу његовој кандидатури. Он им зато упућује изазов. Сви знају да он међу демократама нема правог ривала. То су апсолутно карикатурални ликови: Гевин Њусом, Мишел Обами, а посебно Камали Харис која има слабији рејтинг и од самог Бајдена. Шта год да смисле, то је катастрофа за Демократску странку САД.

           - Сада за демократе није избор живот или смрт, већ - у ком ће сандуку бити сахрањена Демократска странка као политичка снага. Њој ни ампутација не може спасити живот“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари