Импичмент-суђење Трампу у Сенату САД може потрајати само три-четири дана

ЗА СВРГАВАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА САД ПОТРЕБНИ ГЛАСОВИ 67 СЕНАТОРА, А ДЕМОКРАТЕ ИМАЈУ - 47

* Politico: Биће предложено да се конгресменима-демократама дају укупно 24 сата за изношење и образлагање своје две тачке оптужнице против шефа државе, а исто толико „правном тиму Беле куће“ који ће им парирати.

* Потом би обе стране добиле још 16 сати да одговоре на питања сенатора. Уследила би четворочасовна дебата чији би циљ био разјашњавање – да ли је потребно позивати сведоке и тражити какве додатне документе

_____________________________________________________________________

        РЕПУБЛИКАНЦИ се спремају – тврди Politico – да у Сенату (горњем дому Конгреса САД) импичмент-суђење свом лидеру Доналду Трампу обаве по скраћеној и убрзаној процедури.

        О томе сведочи и текст резолуције коју ће Сенату предложити вођа републиканске већине Мич Мекконел.

        Politico тврди да се `резолуцијом` конгресменима-демократама дају укупно 24 сата за изношење и образлагање своје две тачке оптужнице против шефа државе, а исто толико „правном тиму Беле куће“ који ће им парирати.

        То би била само два дана. Потом би обе стране добиле још 16 сати да одговоре на питања сенатора.

        Уследила би четворочасовна дебата чији би циљ био разјашњавање – да ли је потребно позивати сведоке и тражити какве додатне документе.

        Ако се Сенат не одлучи за нове сведоке, биће предложено да се гласа о свакој од две тачке оптужнице против Трампа – да је злоиупотребом власти покушао да Украјину увуче у изборни процес у САД који почиње, а да је потом ометао конгресну истрагу о томе.

        За импичмент Трампа потребни су гласови две трећине сенатора (најмање 67), а то је фактички немогуће јер демократе имају само 47 сенатора.

        Ово импичмент чини нереалним упркос томе што су четворица сенатора-републиканаца поводом „процедуралних питања“ претрчала на страну Трампових противника.

        Ово је демократама дало несигурну просту већину којом се одлучује о процедураним питањима, сведоцима, допунским документима...

        Зато није прошао захтев Беле куће да се о поменутим оптужбама гласа без отварања расправе. Дакле: одмах. А да се обе оптужбе против Трампа одбаце и прогласе за незасноване.     

        Сматра се д ће једна од главних интрига бити: хоће ли четворица републиканаца помоћи демократама да блокирају позивање у Сенат (ради давања исказа) Џоа Бајдена и његовог сина Хантера, а наметнути позивање бившег Трамповог помоћника за националну безбедност Џона Болтона.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари