Министарство трговине САД ставило на своју црну листу 24 кинеске компаније и института

ТВРДИ ДА ЊИХОВО ДЕЛОВАЊЕ МОЖЕ БИТИ ПРЕТЊА АМЕРИЧКОЈ НАЦИОНАЛНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ

        МИНИСТАРСТВО трговине Сједињених Држава додало је 24 кинеске организације на црну листу због активности супротних интересима националне безбедности САД.

        Навело је да се ради о компанијама са седиштем у Кини, Хонгконгу и на Кајманским острвима  од којих долази значајан ризик да ће куповати (америчку) робу за војну употребу у Кини“.

        На црној листи САД су се нашли: Cloud Minds Technology Co, Пекиншки центар за рачунарске науке, Центар за напредна истраживања науке и технологије високог притиска, Кинеска трговачка корпорација, Харбински инжењерски универзитет, Харбински технолошки институт, Kihoo 360, Skieie Laser Technology Limited и неколико других компанија и организација.

        Доналд Трумп је 14. маја објавио да би Вашингтон могао у потпуности да прекине односе са Кином због ситуације с коронавирусом, и оценио да би то могло да САД уштеди 500 милијарди долара.

        Изгледало је да је америчко-кинески економски рат пред гашењем наконш то је Пекинг пристао да купује америчку индустријску робу за 75 милијарди долара годишње, енергију за 50 милијарди, пољопривредних производа за 40 милијарди долара и да још купи америчких услуга за35-40 милијарди долара током наредне две године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари