О`Брајен: Русија отворено небо користила за шпијунирање где је Трамп

БИЛИНГСЛИ: СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ НЕМАЈУ НАМЕРУ ДА ОГРАНИЧЕ СВОЈУ ПРОТИВРАКЕТНУ ОДБРАНУ

* Маршал БИЛИНГСЛИ: Русија и Кина почињу трку у нуклеарном наоружању. Дефинитивно, то не чинимо ми, а ни Француска и Велика Британија. Зато су тројни преговори - Русије, Сједињених Држава и Кине - одавно сазрели

_________________________________________________________________________

 

        САВЕТНИК Беле куће за националну безбедност Роберт О'Брајен изјавио је да је Русија, када су њени авиони захваљујући Споразуму о отвореном небу летели изнад Сједињених Држава, настојала да открије где се налази Доналд Трамп.

        О`Брајен је у наставку навео: „Летели су изнад Беле куће, прелетали су изнад цивилне инфраструктуре, пратили где би могао бити наш председник: да ли у Кемп Дејвиду или Бедминстера (место где се налази Трампов голф-клуб). Дакле, тај споразум су користили нерегуларно“.

        Русија је негирала америчке оптужбе за кршење уговора.

        Споразум о отвореном небу потписале су 1992. године 32 државе па је постао једна од мера за изградњу поверења у Европи након хладног рата. На снази је од 2002. године и омогућава земљама учесницама да отворено прикупљају информације о оружаним снагама и активностима других земаља-потписница.

Руски извиђачки авион надлеће Вашингтон

        Неколико сати касније је изасланик америчког председника за контролу наоружања Маршал Билингсли рекао да САД не могу да забране Русији да у преговорима (о наоружању) покреће питање америчких система противракетне одбране, али да Вашингтон у тој области вероватно неће ићи на ограничења.

        Нагласио је да је Трамп "јавно рекао да неће дозволити никаква ограничења".

        Билингсли је напоменуо: „Руси ће морати да дају невероватно импресиван предлог да би Трамп променио позицију, ако је то уопште могуће“

        Додао је: „Не могу ни да замислим какав би то (са руске стране) предлог могао бити!“

        Билингсли је устврдио да Русија и Кина почињу трку у нуклеарном наоружању.

        „Дефинитивно, то не чинимо ми, а ни Француска и Велика Британија. Зато су тројни преговори - Русије, Сједињених Држава и Кине - одавно сазрели".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари