The Hill: САД треба да потпуно преиспитају своје ангажовање у Украјини и источној Европи

АМЕРИЧКИ ЛИСТ ОЦЕНИО: НАША ПОЛИТИКА У СВЕТУ БИЛА РЕМЕТИЛАЧКА И ТРАЖИЛА САМО ЛОЈАЛНОСТ

У Кијеву фебруара 2014.

* „Уместо што настављају са слањем милијарди долара Украјини, помажући јој да напада руску територију, САД би требало да потпуно преиспитају своје ангажовање у источној Европи. Без америчке интервенције, садашњи рат – и све смрт и разарања које је донео – вероватно никада не би почео.

__________________________________________________________________

           АМЕРИЧКА спољна политика често је била дестабилизујућа, реметилачка сила, која је наносила штету у  иностранству и код куће. Наш спољнополитички естаблишмент веома мало брине о демократији у иностранству. У његовим очима, лојалност Западу је на првом месту, објавио је амерички лист The Hill.

           Оценио је да су Сједињене Државе одиграле главну улогу у догађајима који су довели до разорног сукоба између Русије и Украјине.

           И навео: „Више од деценије, упркос упозорењима бившег амбасадора у Русији и садашњег директора ЦИА Вилијема Бернса, САД се отворено залажу за улазак Украјине у НАТО, што је тврда црвена линија за Русију“.

           Иако је њихово мешање у Украјини било неприхватљиво за Русе, САД су отишле толико далеко да су подржале државни удар за свргавање изабраног украјинског председника Виктора Јануковича 2014. након што је он најавио да ће потписати економски споразум са Русијом, а не са ЕУ.

           „То је директно довело до рата између две источноевропске нације. Претходно је Русија, крајем 2021-ве, послала нацрт споразума НАТО са захтевом да алијанса одустане од било каквих будућих проширења као предуслов за ненападање на Украјину. Запад је то одбио“ - наглашава The Hill.

           И закључак америчког листа је потпуно неамерички:

            „Уместо што настављају са слањем милијарди долара Украјини, помажући јој да напада руску територију, САД би требало да потпуно преиспитају своје ангажовање у источној Европи. Без америчке интервенције, садашњи рат – и све смрт и разарања које је донео – вероватно никада не би почео“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари