Врх САД још 24. јануара знао све о корони и на скорој епидемији бесрамно зарађивао

СЕНАТОРИ НАЦИЈИ ТВРДИЛИ ДА ЋЕ СВЕ БИТИ ОК, А ТАЈНО ПРОДАЛИ АКЦИЈЕ ФИРМИ КОЈЕ ЋЕ САСЕЋИ ПАНДЕМИЈА

У овом клубу је сенатор Бур говорио истину

о корони, а потом лагао Америку

* Одбори за здравство и спољну политику Сената САД одржали 24. јануара 2020. затворени брифинг о ширењу епидемије Covid-19. Сви непожељни су били одстрањени из сале, учесницима разговора су били одузети телефони. Још је био укључен такозвани „бели шум“ који онемогућава снимање и прислушкивање

* Акције америчких фирми које ће погодити епидемија четири дана пре пада берзи продао и председник одбора Сената САД за контролу обавештајних служби Ричард Бур

         * Исто учинили и сенаторка Дајана Фајнстејн и сенатор Дејвид Пердју, најбогатији човек у Конгресу САД. Он је прво продао „токсичних акција“ за 825.000 долара, па одмах купио других акција за 1,8 милиона. Међу њима - акције компаније DuPont која производи и средства за личну заштиту (од епидемије)

* Посебно су се истакли сенаторка Кели Лофлер и њен муж је Џефри Спречер, председник Њујоршке берзе. Прво су продали 1,275 милиона па 3,1 милиона долара „токсичних акција, па потом у две трансакције купили акције компаније  Citrix Systems која производи електронски софтвер за даљинско трговање

______________________________________________________________________

        ШЕФ обавештајног одбора Сената САД Ричард Бур поднео је оставку након што је против њега  покренут кривични случај због (зло)употребе инсајдерских информација о коронавирусу у личном интересу.

        ФБИ је већ претресао његову канцеларију, кућа и канцеларија његове жене су следеће на реду.

        Сам скандал указао је не само на корупцију међу америчким посланицима, већ и на системске проблеме америчке обавештајне службе.

        Како се сада разоткрило, још 24. јануара 2020. су одбори за здравство и спољну политику Сената САД одржали затворени брифинг о ширењу епидемије Covid-19. Сви непожељни су одстрањени из сале у којој се разговарало, учесницима разговора су били одузети телефони. Још је био укључен такозвани „бели шум“ који онемогућава снимање и прислушкивање.

        Све је било строго поверљиво. На брифингу су сенатори са доступом државним тајнама и експерти објаснили другим сенаторима како ће епидемија коронавируса  утицати на Сједињене Државе. Прогноза је била крајње песимистичка јер је упозорено и да је могућ колапс читавих сектора економије. Узгред, из исте анализе председник САД Доналд Трамп је узео почетну процену да САД могу имати до два милиона умрлих.

Ричард Бур

        Неки детаљи анализе били су изненађујуће тачни и у прогнозирању недостатак личне заштитне опреме (маски), недостатка респиратора, прекомерног оптерећења енергетских мрежа и пребацивања читавих сектора економије на рад од куће.

        Ово је сензација јер се потврђује да је влада САД-а већ крајем јануара имала јасну представу о томе шта ће се догађати. У време када ни сами Кинези нису превише добро разумели шта се дешава.

        Одакле такво ексклузивно знање - велико је и занимљиво питање...     

        Али, вратимо се Буру који има 64 године, републиканац је, јастреб из Северне Каролине и добар Трампов пријатељ. Има двоје деце, ожењен је агентом Брук Фаут која је 29 година млађи од њега.

        Њих двоје су након брифинга отишли на вечеру у Capitol Hill Club. Два блока од Конгреса САД.

        То је затворени клуб за чланове Републиканске странке и лобисте, правнике, трговце и шпијуне који су му се придружили.

        У том клубу не може истовремено више од 100 људи имати чланство.

        Е, на ручку у том клубу је сенатор Бур рекао је:  „Могу да вам кажем да је то (коронавирус) најагресивнија ствар од свих које смо икада срели у историји."

        У том клубу се, дакако, све снима и слуша. Зато је филм са говором шефа сенатског обавештајног одбора стигао амо где је требало. Односно, у седиште ФБИ.

Дејвид Пердју

        Замислите: Бур, који контролише америчке обавештајне и друге тајне службе није ни помишљао да је ФБИ уградио микрофоне у ногу сваке столице у Capitol Hill Club!

        Бур је још 7. фебруара сенатор на јавном састанку у Сенату рекао: „Срећом, у много смо бољем положају од осталих земаља да се супротставимо таквој претњи као што је коронавирус“.

        Сви су одахнули с олакшањем. А тада нису знали да је Бур у клубу рекао нешто сасвим супротно.

        Заправо, лагао је Американце са сенатске трибине.

        Још ни тада америчка јавност још није знала да су 13. фебруара сенатор Бур и његова млада супруга Брук преко 33 трансакције на берзи продали од 628.000  до 1,7 милиона долара акција у свом славништву. Био је то четвртак, а већ наредног понедељка америчка берза доживела је један од највећих падова у својој историји.

Кели Лефлер

        Најбоља Бурова пријатељица, сенаторка из Калифорније Дајана Фајнстејн, која је била и градоначелник Сан Франциска и потпредседник Буровог одбора, учинила је то исто. Једино се још не зна сума коју је она „обрнула“.

        Бур и Фајнстејн су одрадили прилично једноставну операцију: напросто су продали акције фирми које је требало да погоди коронавирус.

        А сенатор Дејвид Пердју, бивши гувернер Џорџије, чије се богатство процењује на 16 милиона долара, отишао је и корак даље. Јер, прво је продао „токсичних акција“ за 825.000 долара, па одмах купио других акција за 1,8 милиона. Међу њима . акције компаније DuPont која производи и средства за личну заштиту (од епидемије).

        Пердју је такође присуствовао брифингу од 27. јануара.

        Још је окретнија била сенаторка из Џорџије Кели Лефлер. Њен муж је Џефери Спречер, председник Њујоршке берзе. Прво су продали  1,275 милиона па 3,1 милиона долара „токсичних акција, па потом у две трансакције купили акције компаније  Citrix Systems која производи електронски софтвер за даљинско трговање.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари