Американци се повукли из Ирака због припрема за напад на Сирију

ИМА ЛИ ПОСЛЕДЊИ ПОТЕЗ НОБЕЛОВЦА (ЗА МИР!)

БАРАКА ОБАМЕ ДУПЛО ДНО

  • Већина повучених војника САД нашла се у Јордану, на граници са Сиријом. Дамаск је одмах одговорио размештањем оклопних јединица уз границу са том земљом
  • Одговор на турске ратоборне изјаве о режиму Башара ел-Асада било је размештање ракета типа ССН-26 („јахонт“), руске производње, на сиријској обали, како би се спречила евентуална поморска инвазија НАТО снага из Турске
  • Турска је ставила у ратну приправност своје војне снаге ујутру 15. децембра, а Дамаск јеодговорио премештањем сиријских ракета типа SCUD ка границу са турском облашћу Хатаи (Сирија има 21 ракету овог типа, а пет имају бојеве главе са  хемијским пуњењем)

        НАИВНИ светски медији поздравили су „племениту“ одлуку америчког председника Барака Обаме да повуче америчке војнике из вишегодишње каљуге зване рат у Ираку. Овај медијски потез, намењен америчкој јавности пред Божић имао би ефекта да није реч о још једној димној завеси која треба да сакрије већ донету одлуку да се поведе рат против Сирије и тиме настави рушење арапских режима, непријатељски настројених према Израелу и САД-у.

        Тако се већина повучених војника нашла у Јордану, на граници са Сиријом. Дамаск је одмах одговорио размештањем оклопних јединица на граници са том земљом. Као одговор на турске ратоборне изјаве о режиму Башара ел-Асада уследило је размештање ракета типа ССН-26 („јахонт“), руске производње, на сиријској обали, како би се спречила евентуална поморска инвазија НАТО снага из Турске.

        Реч је о ракетама типа обала - море, домета 300 километара. Сирија има тренутно 72 оваква пројектила, врло ефикасна, који се крећу брзином од 2000 километара на час, што пројектилу омогућава да погоди циљ пре него што мета успе да активира сопствени одбрамбени систем. Такође је и руска флотила упловила у сиријске територијалне воде, због заједничке војне вежбе и биће стационирана у Тартусу.

        Ова ударна група, на челу са „Адмиралом Кузњецовом“, опремљена је најмодернијим руским наоружањем за противподморничка и противваздушна дејства. Русија је такође Сирији испоручила 3 милиона гас маски за заштиту од хемијског и биолошког оружја, што јасно говори да војни аналитичари и сам Асад немају илузија како ће се ситуација одвијати.

        Оно што је у четвртак, 15. децембра, довело до сазивања турског војног савета, и стављања у ратну приправност војних снага Турске ујутру у петак 15. децембра, било је премештање сиријских ракета типа SCUD ка границу са турском облашћу Хатаи. Сирија има 21 ракету овог типа, а пет имају бојеве главе са  хемијским пуњењем.

        Ракете су премештене у току дана, намерно, како би их шпијунски сателити Запада и турски обавештајни извори констатовали, а ситуацију је додатно заоштрио долазак америчког министра одбране Леона Панете у петак ујутру у Анкару, на сусрет с турским председником Гулом, премијером Ердоганом и војним врхом. Истог дана у Москву је слетео потпредседник Сирије Фарук А-Шара, на консултације са руским званичницима.

        Турски медији су на видним местима поновили недавну изјаву турског министра спољних послова, Давутоглуа, да Турска не разматра војну опцију за интервенцију у суседној Сирији али да је спремна за сваки сценарио. Зато је на највиши ниво подигнута приправност свих родова турске војске.

        Хоће ли се војна напетост на границама Сирије одржавати тек неко време и хоће ли ова игра живаца сачекати коначну процену америчких и израелских војних и политичких фактора -остаје да се види. Можда сад, пред Божић, тако драг САД-у, није прави тренутак. Можда следеће године, ако Обами буде потребан јак предизборни адут, брза војна победа над још једним омраженим арапским лидером.

        Остаје крупно питање: а шта ако то не буде брза и лака победа, као у Египту, па и у Либији? Шта ако локални рат ескалира и ракете почну да лете на све стране?

        Тренутак одлуке за отпочињање нове војне авантуре САД-а биће кључни у овом сценарију. А најопаснији његов део - (погрешна) процена о сопственој снази и слабости супротне стране.

        Милан Видојевић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари