Ал Дахра ће код Панчева градити једну од највећих речних лука у Европи

ФИРМА ИЗ ЕМИРАТА УЛОЖИЋЕ У ДОКАПИТАЛИЗАЦИЈУ

ЈУГОСЛОВЕНСКОГ РЕЧНОГ БРОДАРСТВА (ЈРБ) 20 ДО 40 МИЛИОНА ЕВРА

  • Ал Дахра би на основу првог потписаног меморандума требало да постане мањински власник ЈРБ-а, са 30 до 49 одсто акција, а новац који Ал Дахра уплати за тај мањински удео биће искоришћен за обнову речне флоте и набавку нових бродова
  • Други меморандум предвиђа продају 43 хектара земљишта за изградњу речне луке у Панчеву, у коју ће бити уложено минимално пет милиона евра и која ће бити међу највећим у Европи

         МИНИСТАР финансија и привреде Млађан Динкић потписао је данас два меморандума о сарадњи с руководством компаније Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата.

        Меморандум о докапитализацији Југословенског речног бродарства (ЈРБ), у вредности од 20 до 40 милиона евра, Динкић је потписао с генералним директором Ал Дахре Хамад Саед Султан Ал Шансием. Други меморандум - о продаји 43 хектара земљишта у Панчеву за изградњу речне луке у том граду, по цени од 10.000 евра по хектару, потписали су Динкић, Ал Шанси и заменик градоначелника Панчева Саша Павлов.

        Динкић је најавио да се потписивање конкретних уговора за оба пројекта очекује пре годишњих одмора, као и да ће у мају бити потписан уговор с Развојним фондом Абу Дабија за изградњу система за наводњавање у Србији. Ал Дахра би на основу првог потписаног меморандума требало да постане мањински власник ЈРБ-а, са 30 до 49 одсто акција, а новац који Ал Дахра уплати за тај мањински удео биће искоришћен за обнову речне флоте и набавку нових бродова, објаснио је Динкић.

        То бити нови импулс развоју предузећа ЈРБ које је основано давне 1891. године, рекао је Динкић и додао да ће набавком нових бродова бити обебеђен несметан извоз пољопривредних производа које Ал Дахра буде производила у Србији, али и оних које ће откупљивати од српских сељака. Он је најавио да ће за осам недеља бити обављена анализа када ће се знати тачан ниво инвестиција у ЈРБ и за набавку нових бродова.

        Други меморандум предвиђа продају 43 хектара земљишта за изградњу речне луке у Панчеву, у коју ће бити уложено минимално пет милиона евра и која ће бити међу највећим у Европи, истакао је Динкић и додао се не ради о пољопривредном земљишту, већ о, како је рекао, ледини за индустријску намењену. За неколико недеља ће бити урађена анализа на основу које ће бити утврђено колико ће инвестиција тачно износити, а после тога ће бити потписан и уговор, прецизирао је Динкић.

        Инвестиције у ЈРБ и изградњу луке Панчево су додатне, у односу на оно за шта је крајем марта у Абу Дабију потписан уговор о заједничком улагању у српску пољопривреду, вредан 400 милиона долара, нагласио је Динкић. Он је напоменуо да се очекује да ће до краја лета, односно чим уплати новац, Ал Дахра и формално преузети пољопривредне комбинате у Србији за које су потписани уговори у Абу Дабију.

        Динкић је најавио и да Ал Дахра жели до краја августа да заврши градњу прве фабрике сточне хране на локацији комбината „7. јул” у Сурчину, а очекивана вредност тог пројекта је око 18 милиона евра. Павлов је истакао значај инвестиција Ал Дахре за развој Панчева, оценивши да је то крупан корак напред за тај посрнули индустријски центар који има велики број незапослених.

        Изградња луке у Панчеву је предуслов за излазак Панчева на Дунавски коридор, што представља развојну шанша за тај град, рекао је Павлов и додао да је земљиште на коме ће Ал Дахра градити луку Панчево сада 100 одсто у власништву тог града и да се ради о „гринфилд” површини која је инфраструктурно неопремљена. Он је указао и на значај докапитализације који ће Ал Дахра извршити у два пољопривредна комбината у Старчеву и Омољици код Панчева, који су у саставу те општине која је са 70 одсто покривена пољопривредним земљиштем.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари