„Америка Мовил“ преко Телекома Аустрија одустаје од куповине Телекома

НАВОДНО ИМ ПРЕВИСОКА ЦЕНА, А МОРАЛИ БИ И ДА ОДУСТАНУ ОД ВИП-а

        НОВИ покер око Телеком Србије одиграће се без Телекома Аустрије и њеног већинског власника „Америка Мовил“, тврди данас бечки дневник „Пресе“, наводећи као разлог превисоку цену и малу профитабилност.

        Телеком Аустрије и „Америка Мовил“ нису међу осам компанија које су предале своју понуду за куповину већинског дела Телекома Србије, јер, како констатује лист, Србија није успешно тло за Телеком Аустрије.

        Телеком Аустрије је већ 2011. покушавао да купи Телеком Србије, али је подухват био неуспешан због цене - док су Аустријанци нудили 1,1 милијарду евра за 51 одсто Телекома Србије, Београд је захтевао 1,4 милијарде евра.

        Две године касније радило се о преузимању кабловског оператера СББ, за шта је Телеком Аустрије требало да плати до једне милијарде евра. Међутим због тада текуће аукције фреквенција, која је на крају Телеком Аустрије коштала милијарду евра, овај посао је био немогућа мисија.

        „Пресе“ подсећа да је Србија одредила да 58,11 одсто Телекома Србије неће продати испод 1,1 милијарде евра, чиме је летвица за заинтересоване постављена веома високо, а међу њима су Дојче Телеком, Телеком Словеније, велики руски оператер МТС, као и низ фондова.

        Услед ниске профитабилности и потребног реструктуирања су очекивања од цене превисока, тврди неименовани познавалац. „Пресе“ подсећа да Телеком Србије има 9.000 запослених, и да је у првој половини године повећала оперативну добит за 5,7 одсто, а обрт је износио 47,4 милијарде динара. Поређења ради ТА је привредила, у првој половини ове године, обрт у висини од 1,938 милијарди евра и оперативну добит од 665,3 милиона евра.

        Уз то је Телеком Аустрије већ присутна на тржишту Србије са трећим оператером ВИП Мобил, а уласком у Телеком Србије морала би да се од њега растане.

        „Пресе“ указује да уз то постоје даља интересантна тржишта и могућности за проширење, на пример Румунија, Пољска и Чешка.

        То је директор за финансије „Америка Мовила“ Карлос Гарсиа Морено, који је уједно и потпредседник Управног одбора Телекома Аустрија, потврдио Ројтерсу, те због тога амерички оператер жели да до 2020. удвостручи свој удео у обрту у Европи са седам 15 одсто.

        Телеком Аустрије служи „Америка Мовилу“ као платформа за ширење у Европи, пре свега на исток, због тога се већ иза кулиса размишља о повећању капитала ове компаније у аустријском концерну до 2,5 милијарди.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари