АРИС: Европска унија због геополитике жртвује своју привреду

BUSINESS NEWS EVROPE: РУСКИ ГАС ЈЕ НАЈЈЕФТИНИЈИ ОД СВИХ ЕНЕРГЕНАТА ДОСТУПНИХ ЕУ - ТО ТРЕБА КОРИСТИТИ

         ЕВРОПА заустављањем градње гасовода Јужни ток жртвује своје економске интересе зарад геополитичких циљева, изјавио је уредник Business News Europe Бен Арис у интервјуу за телевизију RT.

         „Руски гас је најјефтинији од свих енергената доступних Европској унији, и то треба користити.

         Алтернативни извори, на пример течни природни гас, који у Европу може да се доставља морем, знатно је скупљи.

         С друге стране, то је питање геополитике.

         Европа не жели да потпуно зависи од руског гаса, а то значи да је с политичког аспекта Брисел против тог пројекта” — истакао је Бен Арис.

         Тренутна геополитичка реалност за ЕУ је таква да је терају да направи геополитички избор чије ће последице нанети штету европској привреди.

         „У питању куповине руског гаса за потребе своје индустрије, Европска унија се нашла пред сложеним изборим, али, како ми се чини, дала је предност геополитици у односу на привреду” — сматра уредник Business News Europe.

         Претходно је премијер Бугарске Пламен Орешарски, после састанка с делегацијом америчких сенатора, наложио да се зауставе радови у оквиру пројекта изградње Јужног тока ради консултовања с Европском комисијом.

         Међутим, касније је бугарски министар енергетике Драгомир Стојнев изјавио да власти Бугарске не одустају од планова изградње гасовода Јужни ток и да реализацију тог пројекта сматрају неизбежном.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари