BLOOMBERG: Санкције незнатно утичу на руски извоз

ДРЖИ СЕ ИЗВОЗ И ГАСА И ЖИТАРИЦА, А ЦЕНА ПАЛАДИЈУМА, ЧИЈИ ЈЕ РФ НАЈВЕЋИ ПРОИЗВОЂАЧ, СКОЧИЧЛА 40 ОДСТО

Руски паладијум

         ЗАПАДНЕ осуде позиције Русије поводом украјинске кризе и санкције уведене против Москве – незнатно утичу на руски извоз, и то – не само гаса и метала.

         Објављујући ово, Bloomberg је навео да је Газпром током прва три месеца 2014. повећао извоз у Европу за два одсто. Извоз житарица, паладијума и никла – или је порастао или се задржао на ранијем нивоу. Извоз руске нафте у Европу – у поређењу са прошлом годином – смањио се за једва 0,2 одсто.

         Агенција је истовремено указала да су у марту цене на гас и нафту пале у поређењу са фебруаром, али да су остали руски производи – поскупели. Притом: цена никла је скочила у априлу за целих 40 одсто, а паладијума за 8,4 одсто.

         Bloomberg је из овога извео закључак да санкције САД и ЕУ против Русије нису нимало смањиле западну потражњу за главним руским извозним „ставкама”.

         Уз ово је објавио и процену да би сваки озбиљан покушај Запада да „угуши” руску економију пре свега морао да превлада гасну зависност Европе од Русије и да наведе Кину –највећег светског увозника метала – да се одрекне руских производа.

         Од укупно произведеног паладијума у 2013. години – Русија је дала 42 одсто, а паладијум је веома потребан у борби коју води аутомобилска индустрија да смањи штетност издувних гасова. Осим овога, Русија је друга у свету по производњи никла без којег нема нерђајућег челика.

         Русија у извозу гаса са 30 одсто зависи од тржишта Европе, али и Европа у истом проценту зависи од ње, па Bloomberg процењује да на том терену не треба очекивати озбиљније промене.

         Иста агенција је посебно указала да су друге руске извозне ставке много мање зависне од Европе и САД и да је то додатни разлог због којег санкције немају никакав већи негативни ефекат.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари