Брисел прети Газпрому казном од 15 милијарди $

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА СУМЊИЧИ НАЈВЕЋУ РУСКУ КОМПАНИЈУ ЗА НАВОДНЕ ЗЛОУПОТРЕБЕ ДОМИНАНТНОГ ПОЛОЖАЈА

  • Независни експерти сматрају да Европска комисија на овај начин покушава да контролише тржиште и да натера Газпром да пређе са уговорних цена испорука гаса на спот-цене
  • Представници Газпрома сматрају да ЕК истрагом на источноевропским тржиштима покушава да издејствује снижење цена гаса

         ЕВРОПСКЕ антимонополске власти имају намеру да од руске компаније Газпром затраже 15 милијарди долара због наводне злоупотребе њеног доминантног положаја у Централној и Источној Европи.

         Овакву намеру Брисела огласио је европски комесар за питања конкуренције Хоакин Алмунија, на прес конференцији у Виљнусу.

         Алмунија је изјавио да регулаторна тела која воде антимонополску истрагу против Газпрома, припремају изјаву о примедбама и замеркама на рачун руске компаније, пише Forbes позивајући се на Reuters.

         Он је истакао да су истраге обављене у Естонији, Летонији, Литванији, Пољској, Чешкој, Словачкој, Мађарској и Бугарској. Европски комесар је одбио да прецизира у којем року ЕУ планира да своје примедбе предочи Газпрому.

         Независни извор каже да ће то бити учињено до краја 2013. године.

         ФАКТИ подсећају да је Европска комисија (ЕК) 4. септембра 2012. године објавила да почиње антимонополску истрагу поводом пословања Газпрома.

         Прво, зато што је Газпром наводно поделио тржиште гаса и тиме отежао слободне испоруке у земље чланице ЕУ.

         Друго, због наводних индиција да је руска компанија спречавала диверсификацију испорука гаса.

         И на крају, зато што је Газпром тобоже формирао неправедне цене, везујући их за цену нафте.

         Независни експерти сматрају да Европска комисија на овај начин покушава да контролише тржиште и да натера Газпром да пређе са уговорних цена испорука гаса на спот-цене.

         Представници Газпрома сматрају да овом истрагом на источноевропским тржиштима, власти ЕУ покушавају да издејствују снижење цена гаса.

         Г. Шимпрага

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари