Цветковићева техничка влада трајаће „вечито” јер нико неће хтети да влада

   ЕКОНОМИСТИ ЗДРАВКОВИЋ И НИКОЛИЋ

 Представљање „Жироскопа социјално-економског прегледа”

  • Решење је да динар девалвира 25 одсто, па да се уведе фиксирани курс

       БЕОГРАД, (ФоНет) - Сви покушаји економских реформи у Србији и бившој Југославији пропали су јер нико није ограничио јавну потрошњу, а пред будућом Владом стоји историјска одговорност да то учини и предузме непопуларне мере, оценио је економиста Мирослав Здравковић.

       Он је рекао да не верује да у Србији постоји елементаран здрав разум да се предузму непопуларне мере како би се земља извукла из агоније и под претпоставком да би 2020. требала да уђе у Европску унију, добио „релативно пристојан” резултат.

       „Чак верујем да ће после избора бити техничка Влада Мирка Цветковића која ће трајати неограничено, због тога што нико неће да прихвати власт”, истакао је Здравковић на представљању „Жироскопа социјално-економског прегледа”.

       Он је, коментаришући званичне податке о запослености, констатовао да је Србија измислила систем по којем је једина земља у свету која има и пад запослених и пад незапослених, што значи да тај проблем „гура под тепих”.

       Горан Николић из Центра за нову политику је оценио да је финанијска политика земље у протеклих 11 година доживела потпуни фијаско, јер за то време није стабилизован курс динара, а Народна банка је за шест година само два пута успела да погоди стопу инфлације.

       Решење је, према његовом мишљењу, фиксирање курса, који би био уравнотежен до увођења евра, а за то би, сматра Здравковић, била потребна депресијација динара од 25 одсто.

       Фиксни курс би био одржив захваљујући високим девизним резервама земље, а тиме би се добио довољан простор да у наредних пет година инфлација у Србији буде сведена на подношљивих четири одсто, оценио је Николић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари