Дерипаска поново тужи Црну Гору - сада тражи 93 милиона евра одштете

РУСКИ БИЗНИСМЕН ТУЖБУ ПРОТИВ ЂУКАНОВИЋЕ ВЛАДЕ

ПОНОВО ПОДНОСИ АРБИТРАЖНОМ СУДУ У ФРАНКФУРТУ

Олег Дерипаска

  • Прва тужба Ен плус групе против Црне Горе завршила се 2009. потписивањем меморандума којим је црногорска влада преузела половину руских акција у КАП-у у замену за 130 милиона евра гаранција за кредите, продужетак субвенција за електричну енергију и одустајање од наплате пореског дуга

        РУСКА Ен плус група, чији је власник бизнисмен Олег Дерипаска, поднеће тужбу „тешку“ 93 милиона евра арбитражном суду у Франкфурту против Владе Црне Горе.

        Тужба је поднета због неиспуњених обећања и изгубљеног профита компаније у послу са Комбинатом алуминијума Подгорица (КАП), преноси подгорички „Дан”.

        Како се наводи, тужбу припрема бивши извршни директор КАП-а Јуриј Мојсејев због штете коју је Ен плус група претрпела увођењем стечаја у КАП, без сагласности руске компаније.

        Стечај у КАП је уведен средином јула, чиме је руска страна изгубила право управљања фабриком, али су активиране све гаранције за кредите КАП-а, које су пале на терет буџета Црне Горе.

        То није прва тужба коју Ен плус група подноси против црногорске владе. Две године након приватизације, која је завршена крајем 2005. године, Ен плус група је тужила Владу Црне Горе арбитражном суду у Франкфурту тражећи 300 милиона евра одштете због лажно приказане вредности КАП-а и докумената у процесу приватизације.

        Влада Црне Горе поднела је тада контратужбу, а све се завршило потписивањем меморандума 2009. године, којим је црногорска влада преузела половину руских акција у КАП-у у замену за 130 милиона евра гаранција за кредите, продужетак субвенција за електричну енергију и одустајање од наплате пореског дуга.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари