ДИНКИЋ: Сто пута више нам вреди аранжман са Емиратима него са ММФ

ПРИЗНАО ОВО ШТО НИКАД НЕ БИ ДА ЈЕ И ДАЉЕ МИНИСТАР: ММФ ОД СРБИЈЕ ТРАЖИ НЕКЕ СТВАРИ КОЈЕ ПРОБЛЕМ НА ДУГИ РОК НЕ СПРЕЧАВАЈУ

  • ЕТО ИЗБОРА: „Да ли ће Србији бити боље ако се смање пензије, плате? То може технички да смањи буџетски дефицит, а да ли ће народ то моћи да издржи - то ММФ баш брига! Они воде рачуна само о томе да биланс и статистика изгледају како треба“
  • Рекао да очекује да ће следеће године кренути прве инвестиције са „Мубадалом“, али признао да се пуни ефекти тих улагања могу остварити тек у периоду од четири до пет година

        СРБИЈИ вреди сто пута више аранжман са Уједињеним Арпапским Емиратима (УАЕ) него са ММФ-ом, и уколико успе да га реализује, споразум са Фондом јој неће бити ни потребан, оценио је данас заменик председника Комитета владе за сарадњу са УАЕ и лидер Уједињених региона Србије (УРС) Млађан Динкић.

        „Сматрам да можемо без аранжмана са ММФ-ом, и да се ја питам, у тај аранжман не бих ишао...Нама вреди сто пута више аранжман са Емиратима него са ММФ-ом и ми треба да се концентришемо да то и спроведемо“, рекао је Динкић у интервјуу Тањугу наводећи да посао није лак, и да ће бити потребно време од најмање пет година за реализацију уговореног пројекта изградње фабрике чипова у Србији.

        Он је навео да ММФ од Србије тражи „неке ствари које суштински само на кратак рок заустављају проблем, а на дуги рок га не спречавају“.

        „Да ли ће Србији бити боље ако се смање пензије, плате“, запитао се Динкић, уз напомену да то није могуће.

        „То може технички да смањи буџетски дефицит, а да ли ће народ то моћи да издржи - то ММФ баш брига. Они воде рачуна само о томе да биланс и статистика изгледају како треба“, тврди Динкић, додајући да су неке мере које је Фонд предложио корисне.

        Осврћући се на јучерашње споразуме потписане са представницима „Мубадале“ Динкић је рекао да је највредније то што та компанија доноси у Србију високу технологију, а да је од великог значаја то што је ниво знања у области техничких наука у Србији на високом нивоу.

        „Емирати нам доносе нешто што ми до сад нисмо имали и морамо да учинимо све да ту шансу искористимо. Овакву шансу Србија има сада и вероватно никад више“, указао је Динкић наводећи да је ово „нова фаза“ када Србија може да постане извозник компоненте за авионе- Ербас, Боинг и чипова за мобилне телефоне, аутомобиле, рачунаре....

        Како каже, за реализацију пројеката биће потребно време и да ако је за „Фијат“ било потребно пет година од момента потписивања уговора, до момента пуних ефеката, сасвим сигурно ће најмање толико времена бити потребно да се виде пуни ефекти уговора са „Мубадалом“.

        Динкић очекује да ће следеће године кренути прве инвестиције, док се пуни ефекти тих улагања могу остварити у периоду од четири до пет година.

        Србији су, како је рекао, осим таквих уговора са УАЕ ипак потребне и додатне инвестиције наводећи да осим најављених из Емирата, додатних великих нема и то због тога што се сада, како указује, договарање инвестиција заснива на личним контактима.

        „Ја сам својевремено довео Фијат у Србију, заједно са Александром Вучићем довели смо Етихад, ево сада Мубадалу... То није довољно, морамо да направимо систем, а то значи да се укине бирократија, омогући лакше издавању грађевинских дозвола, да се промени Закон о раду и да он омогући лакше и брже запошљавање“, рекао је Динкић.

        Осим УАЕ, Србији су како је казао потребне и инвестиције из Европе, пре свега, од Немачке, Италије, потом и Русије, Кине...

        Као добар пример како треба да се понашају успешне иностране фирме које су инвестирале у нашој земљи, Динкић је навео Горење које већ сада сарађује са 110 малих и средњих предузећа из Србије и која праве компоненте за ту словеначку компанију.

        „Треба видети листу првих 300 извозника и направити увезивање малих и срдњих предузећа из Србије са тим великим експортерима па да и они уђу у тај ланац, да запосле људе и да се повећа извоз, то је следећа фаза, коју сам ја планирао да спроведем у Србији и ја се надам да Влада, свака која је разумна, то мора да настави“, нагласио је Динкић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари