До краја године берза струје, али се не надајте њеном појефтињењу

ПРОЈЕКАТ СЕ РЕАЛИЗУЈЕ У САРАДЊИ СА ФРАНЦУСКОМ КОМПАНИЈОМ „EPEX SPOT”

         У СРБИЈИ ће до краја године бити отворена берза електричне енергије, али не треба очекивати да због тога аутоматски падну цене струје, речено је на конференцији о тржишту електричне енергије.

         Електромрежа Србије (ЕМС) до краја године треба да отвори берзу електричне енергије у сарадњи са француском компанијом „Epex spot”, рекао је помоћник министра енергетике Дејан Трифуновић, на скупу у организацији Интернет часописа Балканмагазин.

         Од успостављања берзе електричне енергије у Србији очекује се да динамизује трговину, али због тога не треба аутоматски очекивати да цене електричне енергије падну, потврдила је Љиљана Хаџибабић, чланица Савета Агенције за енергетику Србије.

         Она је додала да ће цене струје зависити од различитих параметара и услова који буду владали на тржишту након доношења најављених законских прописа.

         „За берзу су урађени физибилити студија и акциони план. ЕМС је нашао партнера у Француској, који ће помагати у финансијском делу функционисања берзе, па се после усвајања одговарајућих законских аката очекује да берза проради до краја године,” рекла је Хаџибабић.

         Говорећи о значају берзе за развој тржишта електричне енергије, Марко Чокорило из компаније ЕФТ, рекао је да берза гарантује транспарентност и прегледност тржишта, а да цена која се на њој постигне може да помогне инвеститорима у доношењу одлука о изградњи производних или преносних капацитета.

         „У континенталној Европи берзе су последњих година постале веома активне у додели прекограничних капацитета на дневном нивоу, коришћењем метода „спајања тржишта”. У региону сада функционишу четири националне берзе - у Мађарској, Румунији, Словенији и Грчкој”, навео је Чокорило.

         Коментаришући најаве о покретању српске берзе струје представник ЕФТ-а је истакао да успех сваке берзе зависи од количине струје која се на њој прода.

         Он је нагласио важност спајања тржишта, а као добар пример навео је недавно оснивање Координационог акционог тела југоисточне Европе, којим би се управљало из једног центра, увођењем јединствених правила и јединственог Система алокације капацитета.

         Чокорило је истакао важност повезивања берзе у Румунији са мађарском берзом, која у себи спаја тржишта Мађарске, Чешке и Словачке. Најаву понуде мађарске ХУПЕX берзе за повезивање са српском берзом у настајању, Чокорило је оценио као веома позитивну.

         На скупу је истакнуто да је нето увоз електричне енергије овог региона током 2012. години износио осам терават сати, а да су нето извозници само Украјина и БиХ.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари