Држава постала власник 70 одсто „Симпа“ - неплаћени порез претворила у акције

ВРАЊСКИ ГИГАНТ НА ИМЕ НЕПЛАЋЕНОГ ПОРЕЗА

ДУГУЈЕ ДРЖАВИ 5,76 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА

  • Досад су у власничкој структури „Симпа“ мали акционари имали удео од 52 одсто, осам одсто је био друштвени капитал, а остало у власништву државе и разних фондова, као што је ПИО

         РУКОВОДСТВО компаније „Симпо“ прихватило је предлог министра финансија и привреде Млађана Динкића да се порески дуг тог предузећа претвори у акције државе, чиме би држава Србија постала већински власник са око 70 одсто капитала, саопштило је данас Министарство финансија и привреде.

         „Симпо“ се истовремено обавезао да ће од данас редовно плаћати све порезе држави и доприносе радницима, о чему ће бити потписан посебан протокол и упућен Влади на потврђивање.

         У саопштењу се наводи да је руководство „Симпа“ обавестило Динкића да ће ова компанија до краја недеље извршити уплату дуга за доприносе Фонду ПИО, чиме би се стекли услови да Пореска управа изврши деблокаду рачуна.

         То је, пре свега, у интересу 5.000 радника у „Симпу“, који треба да имају посао, плате, али и редовно уплаћене све доприносе, како би остварили сигурна примања и онда када стекну право на заслужену пензију.

         „Сва предузећа у Србији, мала и велика, државна и приватна, морају имати потпуно исти порески третман. Зато је било неопходно да се и компанија „Симпо“ коначно уведе у систем редовног плаћања пореза и доприноса“, наводи то министарство.

         На овај начин Министарство финансија и Пореска управа на челу са Иваном Симичем, успели су да са стопроцентним успехом уведу нулту толеранцију на неплаћање пореза и тај принцип се и убудуће мора поштовати без изузетака.

         Министар финансија и привреде Млађан Динкић позвао је руководство „Симпа“ и директора Пореске управе на данашњи састанак како би договорили трајно решење за регулисање огромног пореског дуга ове компаније.

         Рачун компаније „Симпо“, блокиран је у петак, 23. августа. У власничкој структури „Симпа“ мали акционари имају удео од 52 одсто, осам одсто је друштвени капитал, а остало је у власништву државе и разних фондова, као што је ПИО.

         „Симпо“ на име неплаћеног пореза дугује држави 5,76 милијарди динара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари