Ербас тврди да ће свету у наредне две деценије бити потребно 30.000 авиона

БРОЈ ПУТНИКА ЋЕ ДО 2032. БИТИ ВИШЕ НЕГО УДВОСТРУЧЕН

- ПОВЕЋАЋЕ СЕ СА ДАНАШЊИХ 2,9 НА 6,7 МИЛИЈАРДИ

        ЕВРОПСКИ произвођач авиона Ербас предвиђа да ће свету у наредних 20 година бити потребно више од 29.000 нових комерцијалних авиона.

        Компанија сматра да ће тај број изаћи у сусрет већем обиму саобраћаја, али и замени старијих модела.

        У прогнози за наредних 20 година, Ербас оцењује да ће на авиосаобраћај до 2032. највисе утицати летови који покривају тржишта у успону, као што су Бразил, Кина и Индија, преноси агенција Франс прес.

        Ербас и негови ривали, пре свега амерички Боинг, мораће да произведу хиљаде авиона, од којих ће већина бити путнички са два реда седишта.

        „Како авиосаобраћај постаје све више доступан у свим деловима света, будућа путовања ће пре свега обележити летови ка тржиштима у успону и из њих. Обим саобраћаја ће расти за 4,7 одсто годишње, па ће бити потребно више од 29.200 нових путничких и теретних авиона, чија је вредност безмало 4,4 милијарде долара (3,3 милијарде евра)“, наводи Ербас.

        Компанија додаје да ће готово сви нови авиони, њих око 28.350, бити путнички, а њихова вредност процењује се на 4,1 милијарду долара. Ербас верује да ће до 2032, азијско-пацифички регион преузети примат у светском авиосаобраћају од Европе и Северне Америке.

        „Атрактивност путовања авионом значи да ће до 2032. број путника бити више него удвостручен са данашњих 2,9 на 6,7 милијарди, што јасно показује улогу авиосаобраћаја у расту економије“, закључила је компанија.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари