Етихад улази у Јат који ће се убудуће звати - Air Serbia

ДРЖАВА ОСТАЈЕ ВЕЋИНСКИ ВЛАСНИК, А КОМПАНИЈА ИЗ ЕМИРАТА

ДО КРАЈА ГОДИНЕ ТРЕБА ДА ОБЕЗБЕДИ НА ЛИЗИНГ 10 АВИОНА ЕРБАСА

  • Уговор о стратешком партнерству са Етихадом треба да потпише Александар Вучић који је изјавио: „Са поносом ћемо моћи да се хвалимо у будућности Ер Србијом, која ће бити боља од Јата у сваком погледу, неупоредиво успешније и боље предузеће него што је Јат”

         СКУПШТИНА Јат ервејза и Одбор директора националне авиокомпаније данас ће званично одобрити планирано стратешко партнерство са Етихадом из Уједињених Арапских Емирата, од којег ће Ер Србија, како ће се звати заједничка компанија, до краја године добити 10 ербас авиона, потврдио је Тањугу помоћник министра за ваздушни саобраћај Милутин Поповић.

         Он је рекао да ће Етихад купити 49 одсто Јата и да ће држава, са преосталих 51 одсто, остати већински власник националног авиопревозника који ће променити име у Ер Србија.

         Предвиђено је да Етихад уложи 100 милиона долара у заједничку компанију, а толико ће инвестирати и држава Србија, рекао је Поповић.

         „Та трансакција обухвата Јат, Супорт и Јат кетеринг“, казао је Поповић.

         Заједничка компанија, која ће имати три менаџера из Етихада, одмах ће узети на лизинг два ербаса 319 и уговорено је, како је рекао, још осам до краја године.

         Поповић је, такође, демантовао информације појединих медија да ће бити смењен в.д. генералног директора Јат ервејза Велибор Вукашиновић.

         Остало је још да Етихад и Јат потпишу споразум о стратешком партнерству, као што је раније најављено, 1. августа у Београду, додао је Поповић.

         Стручњаци очекују да би удомљавање српског националног авиопревозника требало да донесе коначно решавање проблема у пословању Јата.

         Документ о стратешком партнерству би у име Владе Србије требало да потпише први потпредседник владе Александар Вучић, који је раније наговестио промену имена националне авиокомпаније у Ер Србија (Air Serbia).

         „Са поносом ћемо моћи да се хвалимо у будућности Ер Србијом, која ће бити боља од Јата у сваком погледу, неупоредиво успешније и боље предузеће него што је Јат“, истакао је Вучић.

         Етихад је успоставио редовне дневне летове од 15. јуна на линији Абу Даби-Београд и да Јат има свој код на тој авиолинији, на основу споразума о комерцијалној сарадњи на више од 40 десетинација са Етихадом.

         Та блискоисточна авикомпанија је једна од најбољих фирми у тој бранши у свету. Етихад је прошле године превезао 10,3 милиона путника, а путнички и робни саобраћај обавља ка 94 одредишта на Блиском истоку, у Африци, Европи, Азији, Аустралији и америчком континенту са флотом од 77 авиона Ербаса и Боинга.

         Етихад има 29 одсто власничког удела у немачком „Ер Берлину“, 40 одсто у „Ер Сејшелима“, око три одсто у „Ер лингусу“, девет одсто у компанији „Вирџин Аустралија“ и у индијском Џет ервејзу 24 одсто.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари