„Гаспром” преузима украјински „Нафтогаз”

ЕВРОПСКИ ПОТРОШАЧИ РУСКОГ ГАСА МОГУ ДА ОДАХНУ

 

     РЕВИЗИЈА гасних споразума са Украјином могућа је само у случају интегрисања „Гаспрома” и „Нафтогаза” - изјавио прес секретар Владимира Путина Дмитриј Песков. Правни наследник украјинске гасне компаније мораће током реорганизације да преузме све обавезе које компанија има пред Русијом, поштујући важеће споразуме.

     Премијер Украјине Николај Азаров изјавио је у петак да власти Украјине планирају да ликвидирају НАК „Нафтогаз Украјине”, а да ће сви постојећи уговори бити ревидирани.

     „У таквим околностима, ревизија обавеза из актуелних споразума могућа је само уколико се споје „Нафтогаз” и „Газпром” зато што промена правног лица представља унутрашњу ствар Украјине до момента док се то не пренесе на међународне обавезе” – исиче Песков.

     Нешто раније је председник Управе „Гаспрома” Алексеј Милер саопштио новинарима да ће ликвидација „Нафтогаса” после спајања са „Гаспромом” захтевати ревизију свих постојећих уговора.

     „Наравно, после спајања „Гаспрома” са „Нафтогазом Украјине”, он ће престати да постоји као субјект привређивања, постојаће ликвидациони период, а кроз одређено време - када на снагу ступе све неопходне формалности - на тржишту ће пословати сасвим друга компанија, тако да ће сви уговори који сада постоје, после ове интеграције, бити ревидирани” - изјавио је Милер.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари