КОНУЗИН: Зимска олимпијада и фудбалски мундијал у Русији шанса су за српске фирме

РАЗМЕНА СРБИЈЕ СА РУСИЈОМ, БЕЛОРУСИЈОМ, УКРАЈИНОМ И КАЗАХСТАНОМ У 2012. ПРЕМАШИЋЕ ЧЕТИРИ МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА

  • Постоји значајан потенцијал за сарадњу између Србије и Русије. Реализација тог потенцијала зависи искључиво од нас самих, поручио је Александар Конузин на састанку секција Привредне коморе Србије (ПКС) за Русију, Украјину, Белорусију и Казахстан

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин изјавио је да постоји значајан потенцијал за сарадњу између Србије и Русије.

        „Међутим, реализација тог потенцијала зависи искључиво од нас самих“, поручио је Конузин на састанку секција Привредне коморе Србије (ПКС) за Русију, Украјину, Белорусију и Казахстан.

        Према речима Конузина, предстојеће Зимске олимпијске игре и Светско фудбалско првенство, који ће се одржати у Русији, представљају шансу за српске машинске и грађевинске фирме.

        Он је подсетио да је Нафтна индустрија Србије (НИС) једна од најуспешнијих у Србији, да је за кратко време од губиташке постала профитабилна компанија и да у буџет Србије уплаћује 13 одсто свих средстава.

        Председник ПКС Милош Бугарин је навео податак да је укупна спољнотрговинска размена Србије са Русијом, Украјином, Белорусијом и Казахстаном у првих 10 месеци ове године износила 3,3 милијарде долара.

        „Обим размене је значајно порастао у односу на 2010. годину и очекујемо да у 2012. години достигне четири милијарде долара“, рекао је Бугарин.

        Он је најавио да ће ПКС ускоро отворити и представништво у Казахстану, додавши да треба радити на унапређењу сарадње Србије и ове четири земље у области туризма.

        Бугарин је позвао инвеститоре да наставе са инвестицијама у Србији, а као један од разлога за смањење конкурентности и веће цене српских производа на руском, белоруском, украјинском и казахстанском тржишту Бугарин је навео „прескуп транспорт“.

        Седници у ПКС присуствовали су и амбасадори Украјине Виктор Недопас и Белорусије Владимир Чушев. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари