КРАВЧЕНКО: Инвестираћемо бар три милијарде евра - НИС ће се проширити Балканом

НАЈАВИО ЕКСПАНЗИЈУ КОЈА ЋЕ БИТИ „ИЗНЕНАЂЕЊЕ ЗА МНОГЕ“

Кирил Кравченко

  • Из угла пословања, Исток и Запад могу уклопити своје интересе на Балкану. Сада је тренутак када, рецимо, Србија води избалансирану политику и покушава да привуче инвеститоре из свих делова света - оценио је генерални директор НИС Кирил Кравченко

         НИС ће се Западним Балканом ширити брзином која ће бити изненађење за многе, саопштио је генерални директор те компаније Кирил Кравченко, а Гаспромњефт, већински власник акција НИС-а, пословаће „ван политике“ и подржати европску интеграцију Србије.

         Кравченко је, у разговору за Дојче веле, најављујући ширење инвестиција од чак три милијарде евра у наредним годинама, рекао да је важно привући додатне инвестиције, јер кроз инвестиције пуно тога може да се реши.

         „Ми желимо да помогнемо региону да се опорави и да реши друге проблеме повезане са економијом. То неће бити лако. Биће пуно посла, али капацитет је такав да је то један од најбољих региона за будући развој“, рекао је генерални директор Гаспромњефа.

         „Из угла пословања, Исток и Запад могу уклопити своје интересе на Балкану. Сада је тренутак када, рецимо, Србија води избалансирану политику и покушава да привуче инвеститоре из свих делова света. То је најбољи начин како се, у тренутној кризи, може опоравити регион“, закључио је он.

         Кравченко је за Дојче веле рекао и да мрежа пословања НИС-а наставља да се шири и на земље у региону, и кроз истраживање налазишта нафте и гаса у РС, и изградња мреже бензинских пумпи на целој територији БиХ.

         У интервјуу, који данас објављује Еурактив, на питање о Гаспрому као руском „гасном извозном монополисти“ и томе да Русија не жели наставак проширења ЕУ, Кравченко је одговорио:

         „НИС је ван политике. Постоји званична стратегија НИС-а, коју су одобрили сви акционари, укључујући Гаспром Њефт, и ова стратегија нас обавезује да пружимо максималну помоћ Србији у њеној интеграцији у ЕУ. Пословање диктира своје услове. Потребни су нам нови клијенти и нови партнери“, рекао је он.

         Географски гледано, додао је, очигледно је да је Србија део Европе и нормално да Србија има односе са другим земљама. Србија је културолошки блиска Русији, али она такође гради конструктивне односе са Кином, Сједињеним Америчким Државама, Блиским истоком.

         На питање о недавној посети руског амбасадора Београду, који је том приликом боравио и на северу Косова, где се обратио речима „ЕУ не може решити ваше проблеме, останите уз Русију“, као и на питање да ли је НИС-у наложено да задржи Србију подаље од чланства у ЕУ, Кравченко је одговорио:

         „Никако. То би се косило са нашим економским интересима. За акционаре и за компанију је од кључног значај да развије односе са земљама ЕУ и Унијом у целости“.

         (Тањуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари