КРАВЧЕНКО: 2012. ће бити година стратешких инвестиција за НИС

Генерални директор НИС изјавио је да је Компанија 2011. остварила нето добит од 40,6 милијарди динара

* Кирил Кравченко рекао да је НИС - у поређењу са компанијама у региону - лидер и навео да се њихове инвестиције сваке године повећавају, тако да је у 2011. години укупан обим капиталних улагања износио 34,4 милијарде динара, 75 одсто више него у 2010.

* Ове године ће обим улагања, открио је Кравченко, бити око 50 милијарди динара, уколико не буде драстичне промене на тржишту

         БЕОГРАД, (ФоНет) - Генерални директор Нафтне индустрије Србије (НИС) Кирил Кравченко изјавио је да је ова Компанија прошле године остварила нето добит од 40,6 милијарди динара, што је за 146 одсто више него годину дана раније.

         "Два пута нам је порастао новчани ток, што нам је дало додатну могућност за инвестиције, а значајно смо смањили и банкарски кредит", рекао је Кравченко на конференцији за новинаре на којој су представљени резултати пословања НИС у прошлој години.

         Он је истакао да је сваки од сегмента НИС напредовао.

         Производња нафте и гаса је, према његовим речима, у односу на годину дана раније повећана за 24 одсто, док је прерада нафте била смањена, а основни разлог за то је припрема рафинеријског комплекса у Панчеву за пуштање у рад.

         Он је, међутим, истакао да се смањење обима прераде нафте није одразило на стабилност снабдевања тржишта Србије нафтним дериватима.

         Кравченко је истакао да су високе цене један од основних проблема на тржишту Србији, а један од највећих разлога за то су високе акцизе, што има негативан утицај на потражњу.

         Обим продаје нафтних деривата у 2011. години смањен је за седам одсто и износи 2,4 милиона тона.

         Оперативни новчани ток је, према резултатима, 2011. године повећан за 97 одсто, што је у поређењу са претходним периодом повећање за скоро два пут и он је износио 35 милијарди динара.

         Укупна задуженост Компаније код банака на крају прошле године износила је 458 милиона долара, што је за трећину мање него на крају 2010. године.

         Кравченко је рекао да је Компанија НИС, без обзира на негативне ефекте економске кризе, пуно радила и добро напредовала.

         Кравченко је рекао да је у поређењу са компанијама у региону НИС лидер и навео да се њихове инвестиције сваке године повећавају, тако да је у 2011. години укупан обим капиталних улагања износио 34,4 милијарде динара, што је за 75 одсто више од обима инвестиционог програма из 2010. године.

         Он је рекао да ће ове године обим улагања бити око 50 милијарди динара уколико не буде драстичне промене на тржишту.

         "Инвестирали смо у свим правцима. Највеће инвестиције су биле у прераду, а истовремено су значајно повећане инвестиције у истраживање производње, геолошка истраживања и реконструкцију бензинских станица", рекао је Кравченко и навео да су прошле године реконструисали 12 бензинских станица, а планирају да ове године три пута повећају број реконструисаних пумпи.

         Он је рекао да је НИС значајно повећао продуктивност, да у Компанији ради око 9.000 људи, као и да су у последње две године заспослили више од 100 младих стручњака и значајно променили систем мотивације.

         Кравченико је изразио наду да ће и ове године Компанија напредовати.

         Он је оценио да ће инфлација ове године у Србији бити око десет одсто, да ће бити стабилан курс динара, као и да ће цена нафте бити "поприлично висока", али је додао да сматра да ће у другом полугодишту она бити нижа.

         Када су у питању земље у окружењу, Кравченко је оценио да НИС има капацитет за раст тржишта, као и да планира да ове године сачува тенденцију раста производње нафте, гаса и резерве.

         Он је рекао да ће 2012. година бити година стратешких инвестиција за НИС.

         На питање новинара колика ће цена барела нафте бити ове године, Кравченко је одговорио да је то незахвално прогнозирати, али сматра да би могла да буде око 100 долара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари