ЛУКОИЛ СРБИЈА: Извештај Савета за борбу против корупције о Беопетролу неистинит и манипулативан

ПРИВАТИЗАЦИЈА БЕОПЕТРОЛА ИЗВЕДЕНА У ПОТПУНОМ СКЛАДУ СА ОНДАШЊИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ - ПОТПУНО ТРАНСПАРЕНТНО И ЈАВНО

 

  • Надамо се да ће одговарајуће институције Србије, којима су добро познате праве околности овог приватизационог споразума, учинити све што је у њиховој моћи да брзо и категорично демантују све нетачне и неосноване тврдње и манипулације у извештају, саопштило руководство Лукоил Србија

         НАФТНА компанија Лукоил тврди да је спровела процес приватизације Беопетрола у потпуном складу са захтевима тадашњег законодавства, потпуно транспарентно и јавно, и поручила да је целокупан извештај Савета за борбу против корупције о Беопетролу - неистинит.

         „Какви год да су стварни разлози појављивања овог извештаја, целокупан његов садржај је неистинит и заснован на манипулативном извртању чињеница,“ саопштено је данас Тањугу у прес служби Лукоил Србија.

         „Надамо се да ће одговарајуће институције Србије, којима су добро познате праве околности овог приватизационог споразума, учинити све што је у њиховој моћи да брзо и категорично демантују све нетачне и неосноване тврдње и манипулације у извештају“, наводи руководство Лукоил Србија.

         Компанија је спремна да предузме све неопходне кораке како би заштитила своју пословну репутацију, укључујући и судски поступак, јер, како наводе, такав однос према инвеститорима наноси озбиљну штету не само пословној репутацији Лукоила, једне од највећих међународних вертикално интегрисаних нафтних и гасних компанија, већ и целокупној пословној клими у земљи.

         Лукоил обезбеђује 2,1 одсто светске производње нафте и послује у више од 30 земаља света, наводи се у саопштењу.

         Члан Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић изјавила је пре два дана да је продајом Беопетрола руском Лукоилу држава оштећена за око 100 милиона евра и навела да је споран инвестициони програм од 85 милиона евра.

         У извештају Савета се наводи да је купац, Лукоил, имао обавезу да инвестира 85 милиона евра у модернизацију компаније, још осам у социјални програм, и да све те обавезе обезбеди у целости банкарском гаранцијом.

         Међутим, Лукоил је предао гаранцију само на 41 милион евра, а узео кредите на додатних 117,2 милиона евра.

         „Савет сматра да инвестициони програм није извршен, односно да није уплаћено 85 милиона евра на име инвестиционог програма“, рекла је Василић Тањугу.

         Она је додала да купац (Лукоил) није имао новца за инвестициона улагања, па је од фирме коју је купио (Беопетрола) добио кредит од 105 милиона евра и још један од 10,2 милиона евра.

         То значи, како је навела, да је Беопетрол сам у себе инвестирао, а не купац, јер купац није имао новца.

         Због ових навода Савета за борбу против корупције јуче се огласила и Агенција за приватизацију Републике Србије, која је саопштила да извештај Савета о Беопетролу садржи бројне нетачне информације и произвољна и погрешна тумачења.

         (Тањуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари