МИБ: Ко руководи полицијом - Дачић или приватна фирма Викторија Груп?

ПОЛИЦИЈСКИ КОРДОНИ

ОНЕМОГУЋУЛИ ПРОТЕСТЕ МАЛИНАРА

  • Одлазак малинара у Београд полиција је спречила у Ивањици, Бајно Башти, Косјерићу, Прибоју, Новој Вароши, Пријепољу и Пожеги

  • Њихови главни захтеви су: откупна цена од 100 динара за килограм и да малина добије статус стратешког производа Србије

     ИВАЊИЦА, (ФоНет) - Јаке полицијске снаге спречиле су произвођаче малине из Ивањице да крену на протест у Београду.

     Неколико десетина малинара, аутомобилима и тракторима, остали су тако на Сајмишту у Ивањици под шаторима.

     Око 50 припадника МУП поставили су кордон у самом центру Ивањице и онемогућили малинаре да крену у протестну вожњу.

     Малинари удружени у Унију произвођача малине и другог јагодичастог воћа Србије, желели су да у Београду мирним протестом издејствују јединствену откупну цену малине од 100
динара као и да се малина прогласи стратешким производом.

     Како је изјавио Добривоје Радовић председник Организациониг одбора удружења малинара Србије, полиција протесну вожњу није дозволила јер су такви видови изражавања незадовољства законом забрањени.

     Протест је организован на нивоу читаве Србије и по мојим сазнањима у свим градовима где је требало да крене колона малинара, постављење су полицијске блокаде, рекао је он.

     Ово је највећи пораз демократије. Ако тражимо да малина буде субвенционисани произод, то значи да желимо да буде бренд. Тражили смо састанак са премијером Мирком Цветковићем и министром полиције Ивицом Дачићем, зашто нам то није омогућено, рекао је Радовић у Ивањици.

     Радовић је рекао да малинари не желе да блокирају путеве И да имају сукоб са полицијом и оптужио надлежне да су стали на страну тајкуна који су дозволили увоз малина из Чилеа, док је српска малина откупљена по нереално ниској цени.

     Он је позвао све пољопривредне произвођаче да буду јединствени и да подрже малинаре.

     Сви одговорни треба да поднесу оставке, оценио је Радовић.

     Према сазнањима из Уније произвођача малине, полазак у Београд полиција је спречила и у Бајној Башти, Косјерићу, Прибоју, Новој Вароши, Пријепољу, Пожеги и Ивањици.

     Разлога за протест малинара нема, проблеми се могу решити једино дијалогом,оценио је помоћник министра пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Милош Миловановић.

     Према његовим речима, постоје најаве да ће хладњачари, и то не само из Ариља, узети субвенционисане кредите од Фонда за развој, што омогућује да повећају откупну цену малине за десет динара по килограму.

     Он је подсетио да је са произвођачима и хладњачарима из Ариљског краја договорено да се откупна цена малине подигне са 90 на 100 динара по килограму, при чему је то министарство посредовало.

     Иначе, Међународни институт за безбедност најоштрије је осудио одлуку Министарства унутрашњих послова да забрани скуп и протест малинара из девет општина у Србији који организује Унија произвођача малина Србије, незадовољних откупном ценом малине и оценио да полиција тиме крши основна људска права, право на миран протест.

     Међународни институт за безбедност ангажовао је организатор ових протеста да изради безбедносне процене и координира између МУП Србије и Уније.

     Институт је у саопштењу навео да неће дозволити сукоб између малинара и полиције и пита ко води МУП Србије, Ивица Дачић или приватна фирма Викторија груп?

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари