ММФ: Хитно повећајте запосленост због буџета

“ПРИНУДНИ УПРАВНИК” ОД ВЛАДЕ СРБИЈЕ ЗАТРАЖИО ДА РАДИ ОНО ШТО ЈЕ ОДАВНО САМА МОРАЛА

Премијер Цветковић са сарадницима на састанку са мисијом ММф-а

  • Већ наредног месеца следи ребаланс буџета, али Расим Љајић тврди да ће сва социјална давања остати редовна и после тога

  • Овакав став мисије Фонда указује на одређени заокрет у политици те институције која је раније незапосленост третирала као чисто друштвени, а не и економски проблем

  • Премијер Мирко Цветковић изјавио да се са ММФ прави “аранжман из предострожности” (на милијарду евра), који не подразумева повлачење новца, осим у случају неког економског шока

     ВЛАДА Србије и делегација Међународног монетарног фонда наставиће преговоре о новом аранжману који би требало да буде закључен у септембру. 

     Главна тема разговора је могућност Србије да остане у планираном оквиру буџетског дефицита од 4,1 одсто, у години у којој мањак у државној каси расте брже од планираног, а перспектива раста прихода не охрабрује с обзиром на веома велике изгледе за погоршавање економске ситуације у еврозони.

     Представници ММФ-а које предводи Алберт Јегер и Владе Србије разговарали су управо о утицају могуће нове кризе на Србију и о корацима које треба предузети да би се задржала макроекономска стабилност. 

     Делегација из Вашингтона је инсистирала на поштовању фискалних правила, према којима дефицит не сме ове године да премаши поменутих 4,1 одсто, а јавни дуг ни у једном моменту не би смео да пређе 45 процената бруто домаћег производа. 

     То све значи да ће држава наредног месеца морати да усвоји ребаланс буџета, али према речима Расима Љајића, министра рада и социјалне политике, све указује на то да ће сва социјална давања остати редовна и после тога.

     БОЉЕ ОД “ГОРКЕ ПИЛУЛЕ”

     ММФ, познат по томе што се интересује искључиво за параметре који одређују макроеко- номску стабилност, често занемарујући социјалне реперкусије својих предлога под девизом “горке пилуле”, овог пута је властима у Београду саопштио да је неопходно да се што пре повећа запосленост, како би и буџетски приходи по основу пореза на рад и доприноса били већи.

     Упркос томе што је позив на отварање радних места образложен математичким интересом балансирања буџетских прихода и расхода, овакав поступак мисије Фонда ипак указује на одређени заокрет у политици те институције, која је раније незапосленост третирала као чисто друштвени, а не и економски проблем.

     Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да је аранжман из предострожности, који не подразумева повлачење новца, осим у случају неког економског шока, “веома важан за нашу земљу, јер свим страним инвеститорима представља потврду да Србија води кредибилну економску политику”. Цетковић је после састанка са ММФ-ом додао и да ће у октобру бити усклађене плате и пензије, како је предвиђено законом.

    Потпредседник Владе Јован Кркобабић саопштио је да је на састанку закључено да нема потребе за изменама пензијског система и да ће његово будуће осавремењивање бити задатак наредне Владе.

     ВИШЕ РАДНИХ МЕСТА И ЗА ПЕНЗИЈЕ

     - Свака промена у дужини стажа или годинама живота за пензионисање у будућим решењима пензионог система није питање које се мери годинама, већ које би се евентуално усаглашавало десенијама. Измене пензионог система морају се ослањати пре свега на убрзано запошљавање како би се поправио однос оних који доприносе у пензиони фонд и оних који тај фонд користе, као и доследну и ефикасну фискалну политику, на чему овај пут ММФ посебно инсистира – саопштено је из Кркобабићевог кабинета.

     Љајић је истакао да је са представницима Фонда разговарано о детаљима примене новог закона о социјалној заштити и закључено да би се одређеним изменама Закона о раду могла побољшати инвестициона клима у Србији. Међутим, Љајић је нагласио да је за такве промене потребна потпуна сагласност свих социјалних партнера, а нарочито синдиката, о чему ће се разговарати на седници Социјално-економског савета.

     - Биће довољно средстава за примену права из новог Закона о социјалној заштити, као и за исплату свих права из области борачко-инвалидске, породичне и дечије заштите – додао је министар.

    Влада Србије и мисија Међународног монетарног фонда званично су јуче започеле су преговоре о новом аранжману из предострожности, који ће, како је најављено, бити вредан око милијарду евра, односно 200 процената квоте Србије у ММФ-у, док ће трајање програма бити ограничено на 18 месеци. Према ранијим најавама из Фонда, овог пута ће далеко већи акценат бити стављен на структурне реформе, које су јако мало одмакле протеклих година.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари