Могућа криза са дуплим дном

Упозорење гувернера централних банака тзв. Западног Балкана


       БЕОГРАД, (ФоНет) - Гувернери пет централних банака западног Балкана упозорили су на састанку у Бечићима на опасност појаве кризе са дуплим дном и поручили да је кључни изазов обезбеђење фискалне одрживости, јер је у свим земљама, осим Босне и Херцеговине, дошло до пребрзог раста јавног дуга.

       Регионални састанак гувернера пет централних банака западног Балкана на тему „Сарадња централних банка у региону и финансијска стабилност“ одржава се у Бечићима од 8. до 10. септембра, у организацији Централне банке Црне Горе.

       Гувернери су размотрили економску ситуацију у региону и оценили да су све земље региона мале, високо отворене економије и у великој мери зависне од дешавања на глобалном нивоу, да деле исте проблеме и исту „економску судбину“.

       Указано је реч о земљама са високим потенцијалом раста и да у будућности могу постати врло интересантна и значајна тржишта.

       Гувернери су указали на опасност појаве кризе са дуплим дном, која би погодила све земље региона. Стога су присутне корекције очекиваних стопа раста БДП.

       Очекује се да у 2011. години све земље региона остваре позитивне стопе раста, али то ће бити стопе значајно ниже од преткризних стопа.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари