Најесен почиње продаја ЕУ азербејџанског гаса

ПАРТНЕРИ У ПРОЈЕКТУ „ШАХ-ДЕНИЗ“ ДОБИЛИ У ЈУНУ

УДЕЛЕ У ПРОЈЕКТУ ТРАНСЈАДРАНСКОГ ГАСОВОДА

  • Резерве азербејџанског налазишта процењене на 1,2 билиона кубних метара гаса

          ПРВИ уговори о продаји азербејџанског гаса купцима у Западној Европи биће закључени већ у септембру.

          Ово су саопштили партнери-сувласници гасног налазишта „Шах-Дениз“ - BP, SOCAR (Државна нафтна компанија Азејбејџана) и Total.

          Услови уговарања већ су усаглашени са купцима у Италији, Грчкој и Бугарској.

          Партнери у пројекту „Шах-Дениз“, чији се ресурси оцењују на 1,2 билиона кубних метара гаса, добили су у јуну уделе у пројекту Трансјадранског гасовода (ТАР).

          Конзорцијум „Шах-Дениз“ је 28. јуна ове године званично објавио да је изабрао алтернативни пројекат гасоваода ТАР умесно НАБУКА (NabuccoWest).

          Пројекат TAP позван је да транспортује гас из Каспијског региона преко Грчке, Албаније и Јадранског мора на југ Италије и одатле у Западну Европу.

          Заинтересованост купаца у ЕУ за пројекат „Шах-Дениз“ објашњава се њиховом жељом да умење зависност од руских испорука гаса.

          Првобитни капацитет гасовода износио је 10 милијарди кубних метара гаса годишње са могућношћу да буде повећана на 20 милијарди.

          У првом полугодишту на налазишту „Шах-Дениз“ у азербејџанскокм делу Каспијског мора добијено 4,8 милијарди кубних метара природног и 1,26 милиона тона кондензованог гаса.

          Просечно дневно се добијало по 27 милиона кубних метара гаса и 55,8 хиљада барела кондензата.

          Удео компанија у производњи гаса на налазишту „Шах-Дениз“ износи: BP (као главни оператер - 25,5 процената), Statoil (25,5), SOCAR (10), Лукоил (10), NICO (10), Total (10) и TPAO (9)

          Г. Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари