Не дајте штедишама ништа ни за Светски дан штедње!

НБС УПОЗОРИЛА БАНКЕ ДА НЕ СМЕ ДОЋИ ДО „НЕРАЗУМНЕ УТАКМИЦЕ“

  • Привлачење штедње преко неодмереног повећања каматних стопа током такозване „недеље штедње“ не би требало да се претвори у неразумну утакмицу, која потенцијално може да наруши стабилност финансијског система – поручила НБС пословним банкама, као да те западне пиране и саме не знају шта за њих најбоље у земљи која им значи колико Србија

        БЕОГРАД,  (ФоНет) - Народна банка Србије (НБС) је оценила да привлачење штедње преко неодмереног повећања каматних стопа током такозване недеље штедње не би требало да се претвори у неразумну утакмицу, која потенцијално може да наруши стабилност финансијског система.

        Не само да би банке тако скупо плаћена средства морале скупо и да пласирају, већ би се поједине банке могле непотребно излагати могућим ликвидносним ударима, због концентрације рочности и доспећа депозита у недељи штедње, саопштила је НБС.

        У саопштењу се наводи да је састанак са банкарима, који је НБС организовала поводом пословних понуда за Светски дан штедње, имао за циљ да се избегну тржишна понашања банака чији би резултат били ризици ликвидности и нестабилности финансијског система.

        Иницијатива НБС није имала за циљ нарушавање принципа конкуренције у банкарском сектору, нити наметање договора о смањењу каматних стопа на штедне улоге грађана.

        Позив НБС да се банке неразумно не утркују у подизању каматних стопа на штедњу у том кратком периоду током године није никаква ретроградна пракса, која је непозната развијеним тржишним привредама, наводи се у саопштењу.

        Додаје се да НБС није администритивно лимитирала ниво каматних стопа.

        Банке ће их и поводом Светског дана штедње формирати у складу са својом пословном политиком, али, очекује се, и са пуном одговорношћу према сопственој и стабилности укупног финансијског система, саопштила је НБС.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари