НИС добитник шведске награде „Откриће године“

ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР КОМПАНИЈЕ НАЈАВИО „УЛАГАЊА У РАСТ И РАЗВОЈ ОД 1,5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА У ОВОЈ И У НАРЕДНЕ ДВЕ ГОДИНЕ“

Кирил Кравченко

  • Велика је част и задовољство примити ову награду јер представља признање да смо на правом путу и да су инвестиције у развој и иновације од две милијарде евра у последње четири године довеле до правих резултата“, рекао је на церемонији у Стокхолму генерални директор НИС Кирил Кравченко

        НАФТНА индустрија Србије (НИС) добитник је престижне награде коју додељује Ист капитал у категорији „Откриће године“ и прва је енергетска компанија у свету и прва српска компанија која је примила ово престижно признање, уручено на свечаној церемонији у Стокхолму.

        У образложењу награде коју додељује шведска компанија Ист капитал, специјализована за улагања на тржиштима у развоју, наводи се да је НИС, једна од највећих вертикално интегрисаних компанија у Југоисточној Европи, прошла кроз огромну трансформацију од продаје 2008. године.

        „Модернизација, увођење нових технологија и унапређење пословних процеса су НИС, из предузећа које је правило губитке, довели до високопрофитабилне компаније са профитом од 500 милиона долара у 2012“, наводи се у образложењу награде која се додељује за изузетне резултате у области продаје, тржишног учешћа и раста профита.

        Додаје се да је НИС у исто време, направио огроман напредак у корпоративном управљању, те да је транспарентном комуникацијом према мањинским акционарима, уводећи јасну политику дивиденди, успоставио нове стандарде корпоративног управљања међу компанијама у Србији.

        „Велика је част и задовољство примити награду на коју смо поносни из барем два разлога.

        Прво, јер је ово признање да смо на правом путу и да су инвестиције у развој и иновације од две милијарде евра у последње четири године довеле до правих резултата“, изјавио је генерални директор НИС Кирил Кравченко.

        Друго, награду нам додељује акционар који нас познаје боље од осталих и који пажљиво мотри на наше пословне потезе, казао је Кравченко, који је обећао наставак транспарентног пословања, унапређивања ефикасности и улагања у раст и развој од 1,5 милијарди евра у овој и у наредне две године.

        Ово је десета година откако је Ист капитал установио награде за изванредне резултате које постижу компаније у њиховом инвестиционом портфолију, наведено је у саопштењу НИС-а.

        Ист капитал је основан 1997. године, седиште компаније је у Стокхолму, управља са 3,6 милијарди евра средстава, има канцеларије у Хонгконгу, Кијеву, Луксембургу, Москви, Ослу, Паризу и Талину.

        Своју инвестициону стратегију Ист капитал базира на познавању тржишта, анализи пословања и честим посетама инвестиционих тимова компанијама у чије акције улажу средства. Ист капитал је са 0,24 одсто учешћа у капиталу други по величини мали акционар НИС-а.

        Добитници признања Ист капитала ове године су и Ксел, највећи мобилни оператер у Казахстану, М.видео, највећи руски малопродавац електричне опреме и Јандекс, највећи интернет претраживач у Русији.

        У претходних 10 година, међу добитницима признања су били и највећа руска банка Сбербанка, позната турска авио компанија Туркиш ерлајнс, једна од највећих банкарских групација у региону Рајфајзен интернешенел, као и позната регионална компанија Атлантик група.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари