НИС почео изградњу првог ветропарка у Србији капацитета 102 мегавата

„ПЛАНДИШТЕ“ ЋЕ СЕ ГРАДИТИ НАЈВИШЕ 12 МЕСЕЦИ,

А ЧИНИЋЕ ГА 34 ВЕТРОГЕНЕРАТОРА

Кирил Кравченко и Александар Вучић

  • Цео пројекат коштаће око 160 милиона евра. Улагање НИС неће бити веће од 23 милиона евра
  • Генерални директор НИС Кирил КРАВЧЕНКО: „Први високотехнолошки ветропарк у Србији приближиће земљу испуњењу норми европске енергетске политике и омогућити повећање удела „зелене“, еколошки чисте енергије у националном енергетском балансу“
  • Вицепремијер Александар ВУЧИЋ: Ветропарк је добра вест за грађане Србије, јер ће 300 људи радити на пословима изградње, а инфраструктура у околини Пландишта биће значајно поправљена

         НИС је на територији банатске општине Пландиште данас почео изградњу првог ветропарка у Србији.

         Ветропарк ће чинити 34 ветрогенерациона уређаја, чији ће укупни капацитет бити 102 мегавата, а носиће име „Пландиште“.

         Реализацијом овог пројекта ће се бавити заједничко предузеће „НИС Енерговинд“, у којем НИС има половину власничког удела, док је преосталих 50 одсто у власништву приватних инвеститора.

         Радове су отворили први потпредседник Владе Србије Александар Вучић и генерални директор НИС-а Кирил Кравченко.

         Капитална улагања у реализацију пројекта, укључујући израду пакета базне документације и неопходних дозвола, износиће око 160 милиона евра. Притом, обим финансијских средстава које улаже НИС неће бити већи од 23 милиона евра.

         Планирано је да се остатак суме обезбеди из средстава која ће уложити партнери на пројекту, као и из кредитних ресурса.

         Паралелно с почетком грађевинских радова, „НИС Енерговинд“ завршава преговоре с потенцијалним компанијама добављачима опреме, међу којима су најзначајнији европски произвођачи. Финална одлука о избору добављача биће донета до краја 2013. године.

         Пројекат изградње ветропарка „Пландиште“ одобрио је 2013. године Одбор директора НИС-а, након чега је уследила фаза комерцијалних преговора, добијање дозвола и прецизирање услова реализације пројекта.

         Очекује се да ће изградња ветропарка трајати највише 12 месеци. По важећим законима Републике Србије, електричну енергију произведену у ветропарку откупљиваће јавно предузеће „Електропривреда Србије“. Рок почетка експлоатације ветропарка зависиће од тога када ће Влада Србије усвојити типски модел уговора о гарантованом откупу електричне енергије произведене из обновљивих извора.

         „Први високотехнолошки ветропарк у Србији приближиће земљу испуњењу норми европске енергетске политике и омогућити да се повећа удео „зелене“, еколошки чисте енергије у националном енергетском балансу. Производећи електричну енергију из обновљивих извора, смањујемо еколошке ризике, као и наше сопствене трошкове, што је изузетно важно у условима сложене економске ситуације. Желим да нагласим да ми успевамо да повећамо ефикасност у првом реду захваљујући најсавременијим технологијама које ће се примењивати током изградње ветропарка. Важно је и то на који начин смо обезбедили финансирање пројекта - репутација НИС-а, име компаније, били су одлучујући фактори у преговорима с банкама“ - истакао је генерални директор НИС-а Кирил Кравченко.

         Вицепремијер Вучић је у Пландишту изјавио да је посао Владе Србије да омогући и помогне сваку здраву инвестицију која доноси профит и запошљава грађане Србије и да ће тим путем наставити и даље.

         Вучић је оценио да је улагање у ветропарк добра вест за грађане Србије, јер ће 300 људи радити на пословима изградње, а инфраструктура у околини Пландишта ће бити значајно поправљена.

         „Србија ће у процесу модернизације да се такмичи са најбољима, а не са најгорима, такмичићемо се са најбољим западноевропским земљама, али и са свим напредним земљама, државама са истока, и са развијеним земљама са свих страна света”, рекао је Вучић.

         Додао је да ће се производња зелене енергије у наредном периоду подићи са 21 на 27 одсто, у складу са обавезама које је Србија преузела, и да је уверен да ће те обавезе бити и исплативе.

         (Извор: сајт НИС и Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари