НИС у мрежу бензинских пумпи у БиХ инвестирао 65 милиона евра

СУСРЕТ МИНИСТРА ФИНАНСИЈА БИХ НИКОЛЕ ШПИРИЋА И ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА НИС КИРИЛА КРАВЧЕНКА

Кирил Кравченко

          МИНИСТАР финансија и трезора БиХ Никола Шпирић разговарао је данас са генералним директором „Нафтне индустрије Србије“ (НИС) Кирилом Кравченком који га је упознао са пословањем ове компаније чија укупна инвестиција у мрежу бензинских пумпи у БиХ износи 65 милиона евра.

          Кравченко је навео да је НИС на тржишту у Републици Српској присутан од 2011. године, а у Федерацији БиХ од ове године и да располаже мрежом од 36 бензинских пуми, од чега је осам у Српској, а 28 у ФБиХ.

          Он је нагласио да, осим основне делатности промета нафте и нафтних деривата, компанија НИС улаже и у истраживање нафте и гаса на подручју БиХ кроз пословање компаније „Јадран - Нафтагас“ и очекује се да ће до краја године инвестиције овог предузећа достићи 27 милиона долара, док је предвиђена инвестиција до краја 2014. године 40,7 милиона долара.

          Шпирић је оценио да су брендови „НИС Петрол“ и „Гаспром“ већ препознатљиви у БиХ, те изразио задовољство што су руски инвеститори улагања у региону проширили и на тржиште БиХ, саопштено је из Министарства финансија БиХ.

          Министар финансија и трезора БиХ нагласио је да је неопходно побољшати правни оквир како би били створени услови за несметана улагања, те подсетио да ће крајем септембра делегације БиХ и Руске Федерације имати разговоре на техничком нивоу ради склапања уговора о избегавању двоструког опорезивања.

          Шпирић је најавио да ће у октобру бити одржан и састанак Мешовите комисије за трговачко-економску сарадњу на коме ће, између осталог, бити речи и о постизању споразума о узајамној заштити инвестиција, те споразуму о запошљавању.

          Састанку министра Шпирића и делегације „НИС Гаспром њефтa“ присуствовао је и руски амбасадор у БиХ Александар Боцан-Харченко.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари