Осам сати преговора било мало за „гасне односе“ Русије и Украјине

КИЈЕВ ТРАЖИ НИЖУ НОВУ ЦЕНУ ГАСА И ПРИСТАЈЕ ДА ПЛАЋА СТАРЕ ДУГОВЕ ТЕК КАД ОНА БУДЕ ДОГОВОРЕНА

  • Руски министар енергетике Александар НОВАК: Разматрали смо питања везана за измирење дуга за период новембар-децембар, и у том смислу онај договор који је постигнут на последњим консултацијама о неопходности измирења дуга у износу од 1,451 милијарде долара до 10. јуна остаје непромењен, као и о делимичном измирењу дуга који се накупио за април и мај у износу од 500 милиона долара

        ГАСНИ преговори у формату Русија-Украјина-ЕУ дошли су до разговора о цени, што, ако се посматра с аспекта Русије, говори о померању с мртве тачке у питању измиривања дуга, наводи агенција РИА Новости.

        Међутим, први предлог „Газпрома“ није прошао - Украјина је одбила да зависи од воље Владе РФ и да добија попуст од извозне царине.

        Преговори су трајали више од осам сати.

        Стране намеравају да их наставе.

        „Имамо нека отворена питања и неке различите ставове, али смо решили да наставимо преговоре сутра.

        Наши украјински и руски партнери треба да се консултују са својим владама и да потврде жељу да наставе преговоре“ - рекао је новинарима ЕУ-комесар за енергетику Гинтер Етингер после пете рунде преговора одржаних у ноћи између понедељка и уторка у Бриселу.

        Рок који је „Газпром“ дао украјинској страни за измирење дуга истиче 10. јуна.

        Ако то не буде учињено, руска страна планира да пређе на авансно плаћање.

        Фактички, то значи да би већ 11. јуна Русија могла да искључи гас Украјини.

        Договор Русије и Украјине о плаћању гасног дуга за новембар-децембар у износу од 1,45 милијарди долара, као и делимично за април-мај у износу од 500 милиона долара до 10. јуна остаје непромењен, рекао је новинарима министар енергетике РФ Александар Новак после нове рунде преговора Русија-Украјина-ЕУ.

        „Руска страна је на тим преговорима предложила пакетни споразум. Разматрали смо питања везана за измирење дуга за период новембар-децембар, и у том смислу онај договор који је постигнут на последњим консултацијама о неопходности измирења дуга у износу од 1,451 милијарде долара до 10. јуна остаје непромењен, као и о делимичном измирењу дуга који се накупио за април и мај у износу од 500 милиона долара“- рекао је Новак.

        Украјински министар енергетике Јуриј Продан истакао је да је питање цене повезано с измирењем постојећег дуга за гас који је већ испоручен Украјини.

        „Фактички, остали смо на нивоу договора од 2. јуна. Постоји сагласност страна да се проблем међусобних односа реши такозваним пакетним споразумом, где ће приликом договорања цене бити решено питање плаћања гасног дуга“ - рекао је Продан.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари