Продајом Телекома мисле да добију изборе

Владајућа коалиција ће покушати да `кандидатуром` и новцем од продаје најпрофитабилније српске фирме још једном опсени бираче

* Посета председника Тадића Аустрији није имала за главни циљ да им упути извињење што су Срби са барикада на северу Косова повредили неколико војника НАТО/КФОР снага,  већ је вероватно више била усмерена на преговоре о куповини Телекома од стране заинтересоване аустријске компаније

* Година 2012. бити година одлуке о неразумној и штетној продаји последњег великог и рентабилног предузећа странцима. Има ли начина и довољно снага у Србији да се ова опасна намера власти поново спречи, остаје да се види у наредним месецима

* Ни по чему се у понашању државних функционера не види да је у току велика економска криза. Троши се немилице, праве се раскошни пријеми, путује се без мере, расипа се! А управо у влади планирају куповине десетина нових луксузних аутомобила, uместо да поштено и заувек укину мамутски „титовски“државни возни парк, као на пример њихов европски „партнер“ Шведска

*  Резулати рада ове владе су поражавајући у свим  областима

*  У државним институцијама влада корупција, давање мита је посталo нормална ствар, као да министри и директори државних предузећа управљју својом, а не државном имовином

*  Како попунити рупу, тачније провалију у буџету од једну и по милијарду евра?

Пише: Ј. Вукелић

ДОЛАЗЕЋА 2012. је година редовних парламентарних избора и многих одлука.  Управо истиче последња година владавине владе премијера Цветковића, како поносно истичу функционери ДС „у пуном мандату“.

Резулати рада ове владе су поражавајући у свим областима. У економији посебно: смањена је продуктивност, опао је извоз, стопа незапослености је огромна, инфлација је превисока, животни стандард грађана опада сваке године, Србија се задужила новим кредитима - до граница банкротства, плате и пензије запослених су реално опале, увоз је све већи, цене основних производа су порасле више пута, све више грађана прима социјалну помоћ и живи испод границе и сиромаштва и достојанства. Истовремено, државна администрација прави енормне трошкове.

 

БЛИНДИРАНИ МЕРЦЕДЕС ОД 62о.000 ЕВРА

Државни врх посебно троши неконтролисано као да је време изобиља, а не највеће економске кризе, па је председник државе, на пример, неоправдано купио специјалну Мерседес лимузину од 620.000 евра... Има се, а ви грађани трпите!

Ни по чему се у понашању државних функционера не види да је у току велика економска криза. Троши се немилице, праве се раскошни пријеми, путује се без мере, расипа се!

А управо у влади планирају куповине десетина нових луксузних аутомобила. Уместо да на посао долазе „шпанским“ и „швајцарским“ трамвајима, или „јапанским“ аутобусима, или таксијем, или својим аутомобилом, а многи би требало и пешке. Уместо да поштено и заувек укину мамутски „титовски“државни возни парк, као на пример њихов европски „партнер“ Шведска, и тако уштеде милионе евра нужно потребних за опстанак школа и болница.

У друштву, тј. државним институцијама влада енормна корупција, подмићивање и давање мита је постало `нормална ствар`, као да министри и директори државних предузећа управљају својом имовином, а не државном. Слој милионера у еврима се повећао, нарочито у окружењу председника Тадића и то у највећој економској кризи. Потпредседници ДС су преко ноћи постали милионери, као и многи други функционери на власти, а порекло њихове имовине нико од надлежних институција не истражује! Као да је постало нормално да се обогате док су на власти!

 

ПЛАКАТ ПРОТИВ ХДЗ АКТУЕЛАН И У СРБИЈИ

Главно изборно обећање владајуће коалиције, поред економског развоја и бољег живота,  о уласку Србије у ЕУ, на путу без алтернативе, такође је неиспуњено. За тај промашај влада и председник државе не могу да оптуже економску кризу, или опозицију, или архивирани режим Милошевића. Али, и даље управо то покушавају.

Европски „партнери“, о којима еуро фанатици говоре са поносом, још нису у потпуности задовољни понашањем званичне Србије према Космету, јер се власт формално не одриче људи и територије Србије, и не признаје и не прихвата независност покрајине Косово и Метохија. То се упорно тражи од Србије, иначе од даљег пута ка ЕУ - нема ништа!

Тако да је овај „пун“ мандат владе Србије уствари потпуно празан, шупаљ. И истовремено пун катастрофалних резултата. Обећања, која су дата приликом формирања владе у лето 2008, остала су мртво слово на папиру. Успут, од Динкићевих обећања грађанима да ће добити  1.000 евра од дивиденди нема ништа, као ни од Тадићевих иновативних и визионарских 200.000 нових радних места.

Са таквим резултатима влада и владајућа коалиција улазе у изборну 2012. годину пред грађане и, према речима највиших државних званичника, очекују подршку бирача и победу?!?

Пред недавно одржане изборе у Хрватској појавио се заједљиви изборни плакат упућен ХДЗ-у, вероватно створен од неке од опозиционих хрватских партија,  који гласи:

„Јеб... вас 20 година, покрали смо вас, задужили, продали државу, а ви нам и даље дајете свој глас. Хвала вам од срца што сте ретардирани“. Ваш ХДЗ

Сличност са ситуацијом у Србији је потпуна.

 

ВРЕДИ МАКАР ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА

Борис Тадић,  Филип Вујановић и Бранко Радујко у посети М:тел-у 2010.

Како новца у државној каси нема довољно, а следе парламентарни избори, треба однекуд попунити рупу, тачније провалију у буџету дубоку једну и по милијарду евра. Толике новце не можемо добити ни да се власт, супротно Уставу, и формално одрекне Космета  - што од Србије упорно траже, по речима државног врха, „наши партнери“ из ЕУ, САД и НАТО. Ни домаће и стране банке неће Србији више да дају ни динара, а камоли  толики кредит, јер смо већ до грла задужени. Како онда и где наћи толике новце?

Идеја није нова, али је самоубиствена по привреду и грађане Србије. Власт намерава да одмах после Нове године, док већина грађана буде бар мало опуштена, крене поново у експрес продају златне коке српске привреде. У продају најбоље и најпрофитније компаније „Телеком“!

Део „Телекома“ држава Србија недавно није успела да прода управо за толику суму, која сад недостаје у буџету. Аустријска компанија није хтела да плати чак ни једну милијарду и 400 милиона евра за део „Телекома“!

Већина меродавних стручњака тврди да толики део предузећа вреди више од две милијарде евра. (само Телеком српск“, који је у саставу Телекома Србија вреди око једне милијарде евра. И компанија М: тел у Црној Гори вреди око 250 милиона евра). Само у куповину ове две сестринске компаније Србија је уложила скоро милијарду евра. Треба знати да кад се продаје део „Телекома“ Србија, онда се продаје и власништво у овим двема компанија и Републици Српској и Црној Гори.

Поред тога, ти исти стручњаци доказују да Телеком никако не треба продавати не само сада, у време ове економске кризе, већ стога што доноси сваке године велику добит у буџет Србије. Скоро 200 милиона евра чисте добити.

На жалост и на изненађење грађана, поновну продају је најавио пре неколико дана нико други - до председник државе!  

Чиме се могу добити предстојећи избори?

 

НЕМАЈУ СА ЧИМЕ `ПРЕД МИЛОША`

Борис Тадић са председником Аустрије Хајнцом Фишером

Видели смо да су резултати и биланс владавине владе Србије више него очајни. Ту аргумената за изборну победу нема. Нема довољно успеха ни на „безалтернативном“ путу Србије ка ЕУ па се нема чиме изаћи „пред Милоша“.

Према томе, само шточинском продајом Телекома могу се привремено замазати очи грађанима и поделити им неке мрвице од дивиденди пред саме изборе.

Посета председника Тадића Аустрији није имала за главни циљ да им упути извињење што су Срби са барикада на северу Косова повредили неколико војника НАТО/КФОР снага (што је учињено од Тадића, без узвратног извињења Аустрије за повређене и рањене Србе!)  већ је вероватно више била усмерена на преговоре о куповини Телекома од стране заинтересоване аустријске компаније.

У том смислу ће предстојећа 2012. бити година одлуке о неразумној и штетној продаји последњег великог и рентабилног предузећа странцима. Има ли начина и довољно снага у Србији да се ова опасна намера власти поново спречи, остаје да се види у наредним месецима.

Остаје да лебди и питање да ли ће се грађанима, и после пролећних избора са задовољством и криомице смејати садашњи властодршци са поруком на уснама: „Хвала вам од срца што сте ретардирани.“

Али, одговор на то питање не зависи на срећу од њих! Зависи, пре свега, од нас, грађана Србије. Својим гласовима одређиваћемо сопствену судбину.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари