Рекорд за златна слова ЕПС

У 2011. ПОНОВЉЕНА НАЈВЕЋА ПРОИЗВОДЊА СТРУЈЕ У

118-ШЊОЈ ИСТОРИЈИ СРПСКЕ ЕЛЕКТРОПРИВРЕДЕ

  • Производња у термоелектранама којима управља ЕПС достигла је у 2011. готово 26,5 милијарди киловат-сати, што никада до сада није остварено
  • Време је да опет доносимо храбре и добре одлуке које ће Србији обезбедити довољно домаће електричне енергије и у наредним деценијама- изјавио помоћник генералног директора ЕПС Зоран Манасијевић

           БЕОГРАД, (ФоНет) - Електропривреда Србије је у 2011. години, у капацитетима којима управља, произвела више од 36 милијарди киловат-сати, чиме је практично изједначен резултат из 2009. године када је остварена највећа производња у 118 година дугој историји српске електропривреде.

           Тај производни резултат, наводи ЕПС у саопштењу, има много већу тежину, јер су у 2011. години хидрроелектране због вишемесечне суше дале 1,9 милијарди киловат-сати мање него рекордне 2009. године, што купци нису осетили, о чему сведоче и рекордне производње у привредним друштвима Рударски басен Колубара, ТЕ Никола Тесла и ТЕ-КО Костолац.

           Производња у термоелектранама којима управља ЕПС достигла је готово 26,5 милијарди киловат-сати, што никада до сада није остварено.

           У односу на претходни рекорд производња у термоелектранама је већа за око 1,5 милијарди киловат-сати, а у односу на 2010. годину је већа чак за 3,3 милијарде киловат-сати, осносно за 14,7 одсто.

           Снабдевање купаца 31. децембра било је редовно, без проблема, а увоз електричне енергије који је у новембру и децембру био на високом нивоу, због мање киловат-сати из хидроелектрана и високе потрошње, већ од данас, 1. јануара, биће више него преполовљен, оцењено је на Производно-техничком колегијуму ЕПС у Диспечерском центру Електропривреде Србије.

           ПомоЋник генералног директора ЕПС Зоран Манасијевић истакао је да ће производња ЕПС у 2011. години бити уписана златним словима у историји српске електропривреде.

           Капацитети који су сада постигли те незабележене резултате, навео је Манасијевић, раде већ 25-30, па и више година, али су улагања у њих у последњој деценији, која су премашила милијарду евра, подигла снагу тих машина, енергетску ефикасност и унапредила заштиту животне средине.

           Време је да опет доносимо храбре и добре одлуке које ће Србији обезбедити довољно домаће електричне енергије и у наредним деценијама, тим пре што је потрошња најјефтинијег енергента, електричне енергије, у 2011. години била 1,3 одсто изнад очекиване, поручио је Манасијевић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари