Реструктуирање „Србијагаса“ не може да угрози пројекат Јужни ток у Србији

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ МИНИСТАРКЕ ЕНЕРГЕТИКЕ ЗОРАНЕ МИХАЈЛОВИЋ

Зорана Михајловић

  • Србијагас има око 1,1 милијарду евра дуговања и 35 милијарди динара губитака и у озбиљним финансијским и пословним губицима. Исказао је капитал 26 пута мањи ове у односу на претходну годину
  • Планом за реструктуирање Србијагаса предвиђено је да се форимрају два предузећа са 100 постотним учешћем државног капитала - Трансгас за транспорт и складиштење и Србијагас АД за дистрибуцију и трговну

         ВЛАДА Србије би у току ове или наредне недеље требало да усвоји план за реструктуирање и реорганизацију „Србијагаса“, који ће смањити трошкове тог предузећа између 30 и 32 одсто, најавила је данас минстарка енергетике Зорана Михајловић.

         Тај план предвиђа издвајање из тог јавног предузећа дистрибуције и трговине, транспрота и складиштења у два посебна предузећа. Циљ реструктуирања је да се спречи финансијски слом „Србијагаса“ и даље задуживање државе и да се обезбеде квалитетнији гас и одрживе цене, које би могле у наредном периоду да буду и смањене, као и боља испорука гаса, рекла је Михајловићева и додала да неће бити отпуштања радника, већ ће се ићи ка подизању запослености и расту примања.

         Она је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекла да Министарство енергетике има прибављена сва позитивна мишљења за усвајање тог плана и да ће у сваком случају бити усвојен у наредних десетак дана.

         „Имамо предузеће Србијагас у озбиљним финансијским и пословним губицима, које је исказало капитал 26 пута мањи ове године, у односу на претхопдну годину“, истакла је Михајловићева, додајући да укупна дуговања ЈП „Србијагас“ износе око 1,1 милијарду евра.

         „Србијагас“ је у 2012. имао исказани нето губитак од 35 милијарди динара. Планом за реструктуирање „Србијагаса“ предвиђено је да се у првој фази спроведе финансијска и пословна консолидација и решавање проблема у компанији до 31. октобра, а у другој фази да се форимрају два предузећа са 100 постотним учешћем државног капитала - Трансгас за транспорт и складиштење и Србијагас АД за дистрибуцију и трговну, до краја године.

         Министарка је рекла да би до краја 2014. године требало да буде формирано енергетско предузеће, које ће бити лидер на Балкану, у виду холдинга, у који би ушли Трансгас, Транснафта и Електромрежа Србије. Михајловићева је додала да не жели да тај план за реорганизацију „Србијагаса“ буде схваћен „као лична прича“ између ње и генерелног директора предузећа Душана Бајатовића, већ да је то у интересу српског енергетског система.

         Она је казала да има директну комуникацију са Бајатовићем, који није присуствовао конференцији за новинаре, као што има са осталим директорима државних предузећа у надлежности Министарства енергетике. Одговарајући на питање новинара, Михајловићева је истакла да реализација пројекта Јужни ток неће бити угорожена, јер план треба да донесе стабилност „Србијагасу“, па и том пројекту.

         У структури дуговања „Србијагаса“ неадекватна цена гаса учествује 21,3 одсто - 225 милиона евра, нерационално пословање предузећа 21,9 одсто - 231 милион, а ненаплаћена потраживања 56,8 одсто - 600 милиона евра. План је донет како би се онемогућило даље задуживање предузећа и државе, али због испуњавања одредби Закона о енергетици, формирања самоодрживих и ефикасних предузећа и стварања услова за даљу гасификацију земље, реализацију „Јужног тока“ и изградњу нових складишта природног гаса.

         На питање новинара како је „Србијагас“ дошао у такву позицију и сада има толике дугове, министарка је одговорила да „ти који нису реаговали не чине више владу“.

         Што се тиче антикорупцијског тима Министарства енергетике, које је било спречено да уђе „Србијагас“, уз образложење да тај тим нема никакав статус овлашћених лица каква су пореска, финансијска полиција, разне инспекције и да све информације које су им потребне могу да добију у оквиру Министарства енергетике, Михајловићева је рекла да ће антикорупцијски тим обавити свој посао у „Србијагасу“ као и у свим другим предузећима. Она је изразила очекивање да ће Бајатовић подржати план за реструктуирање и реорганизацију „Србијагаса“, које би могло да ствара између 10 и 15 одсто бруто домаћег производа.

         Михајловић је изјавила да реструктуирање „Србијагаса“ не може да угрози пројекат Јужни ток у Србији.

         „Категорично ћу рећи - не, реструктурирање може само да допринесе да Јужни ток и све оно што зависи и од Србијагаса, а пре свега (будућег) Трансгаса, буде ефикасније и боље“, одговорила је министарка на питање новинара да ли ће реструктурирање тог предузећа бити угрожена изградња гасовода.

         „Да ли мислите да може боље да функционише предузеће везано у тако једном великом инфраструктурном пројекту које има губитке, или предузеће које ће да остварује профит. Да ли може уопште да се таквим пројектом бави предузеће које просто вртоглаво иде доле, или предузеће које ће да буде стабилно и омогући стабилност у разговору са свим партнерима који нас чекају након овог реструктурирања“, нагласила је Михајловић.

         На питање како ће Србија финансирати градњу Јужног тока кроз Србију, она је казала да се разматрају идеје из Русије око финансирања тог пројекта, које ће бити у најбољем интересу Србије и њених грађана.

         „Није то питање само Србијагаса и раније је то предузеће имало финансијских тешкоћа па смо налазили начин. Мислим да није начин да на уштрб грађана било шта финансирамо, тако да ћемо, као што смо нашли новац за експропријацију и неке ствари већ определили у буџету за 2013. годину, сада наћи начин да се заштити гасна стабилност и безбедност државе, а да са друге стране имамо Јужни ток“, рекла је Михајловић.

         Председник Управног одбора „Србијагаса“ Братислав Гашић је рекао да тај одбор подржава план за то предузеће, јер је недопустиво да послује са толико губитака.

         „Последњи пут кад сам разговорао с Бајатовићем на састанку Управног одбора видело се да се Бајатовић 99,9 одсто слагао са свим што је министарка понудила и остало је да још пар ствари договоримо у наредном периоду“, додао је Гашић.

         Помоћник министарке енергетике Петар Станојевић казао је да на данашњи дан капитал „Србијагаса“ износи свега 12 милиона евра и да повећањем цене гаса не могу да се надокнађују такви губици.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари