Руси и Белоруси ће тражити нафту испред обала Сирије

ЗАЛИХЕ У ТЕРИТОРИЈАЛНИМ ВОДАМА ИЗРАЕЛА, ЛИБАНА, СИРИЈЕ И КИПРА ПРОЦЕЊЕНЕ НА ОКО 2 БИЛИОНА КУБНИХ МЕТАРА

         СИРИЈА и руско-белоруска компанија „Сојузњефтегаз” потписали су споразум о истраживању нафте испред сиријске медитеранске обале.

         Ово је изјавила представница сиријског Министарства за нафту Манал Зејти. Детаљи споразума нису саопштени.

         „Сојузњефтегаз” је и раније учествовао у геолошким истраживањима у Сирији. Компанија је добила права на истраживања у два блока и потписала је споразум о подели производа. Међутим, комерцијалне залихе нису пронађене у тим блоковима.

         Компанију „Сојузњефтегаз” основали су 2000. године банка Заједнице Независних Држава „Межгосбанк”, Централна диспечерска управа за енергетику Министарства енергетике РФ и белоруска компанија „Белњефтехим”, као и инвеститори из иностранства. Компанија се бави пројектима у области геолошких истраживања и производње у Русији, на Блиском истоку, Средњој Азији, Јужној Америци и другим регионима света.

         Конкретно, „Сојузњефтегаз” се бави бушењем, капиталним ремонтима бушотина, као и израдом студија изводљивости пројеката енергетских објеката у чланицама ЗНД, земљама Блиског истока и Северне Африке.

         У последњих неколико година на шелфу источног Медитерана пронађено је одједном неколико налазишта нафте и гаса. Тако су поред израелске обале пронађена налазишта „Левиатан” и „Тамар”. Такође, истражују се локације близу Кипра и Либана. Укупне залихе у региону процењују се на око 2 билиона кубних метара, што вишеструко превазилази годишњу потрошњу свих земаља на левантској обали.

         У Сирији од 2011. године траје грађански рат у којем је досад погинуло више од 100 хиљада људи. Низ западних и арапских земаља увео је санкције против режима председника Башара Асада, али је Русија одбила да то учини.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари