Само што се Дачић вратио из САД, Американци би да преузму Трепчу

БАЧЕВИЋ УВЕРЕН ДА ДОЛАЗАК КОНЗОРЦИЈУМА ЊУ ЏЕНЕРЕЈШН ПАУЕР

ПОБОЉШАВА И ПРЕГОВАРАЧКЕ ПОЗИЦИЈЕ БЕОГРАДА

  • Идеја је да НГП направи јавно-приватно партнерство за Трепчу у којем ће владе Србије и Косова увек бити већински власници комбината. Наш циљ је да Трепча постане један од највећих рударских капацитета у свету, саопштио председник конзорцијума Чириваџи Катурија

         АМЕРИЧКИ конзорцијум Њу џенерејшн пауер (НГП) потписао је Уговор о пословно техничкој сарадњи са Радударско металуршким и хемијским комбинатом Трепча на основу ког ће бити урађена студија изводљивости за инвестиције.

         Министар природних ресурса и рударства Србије Милан Бачевић казао је након потписивања уговора да ће тај документ омогућити повећање обима производње, отварање нових радних места и инвестиције у комбинат Трепча.

         „Долазак оваквог конзорцијума у северни део Косова и Метохије значајно побољшава позицију Србије у политичким разговорима са Приштином”, казао је Бачевић.

         Председник НГП-а Чириваџи Катурија открио је да тај конзорцијум има у плану да „донесе нове технологије и у потпуности искористи капацитете Трепче”.

         Он је нагласио да ће заједно са америчким Стејт дипартментом разговарати са Косовом о улагању у јужни део Трепче.

         „Идеја је да НГП направи јавно-приватно партнерство за Трепчу у којем ће владе Србије и Косова увек бити већински власници тог комбината. Наш циљ је да Трепча постане један од највећих рударских капацитета у свету”, казао је Катурија.

         Комбинат Трепча некада је запошљава 25.000 људи, а сада је подељен по етничком принципу, на северни српски у реструктурирању и јужни албански део у којем је између 65 и 75 одсто производних капацитета.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари