Сбербанка дошла у Србију са амбицијом да постане лидер међу њеним банкама

ВЕЋ ИМА 26 ЕКСПОЗИТУРА, ОПСЛУЖУЈЕ ВИШЕ ОД 7.200 КОРПОРАТИВНИХ КЛИЈЕНАТА И БЕЗМАЛО 38.000 ГРАЂАНА

  • Долазак у Србију највеће руске банке, која располаже активом од чак 230 милијарди евра, може да измени целокупан банкарски пејзаж у нашој земљи у којој Сбербанка тренутно има 876 милиона евра активе, што је сврстава у првих 15 банака на овом тржишту
  • Председник ове банке у Србији Валериј Овсјаников не крије да је његов циљ да Сбербанка постане лидер у Србији, што са собом повлачи и озбиљне инвестиције
  • Према речима Марка Арнолда, првог човека Сбербанке у Европи, та групација располаже са 344 милијарде евра укупног капитала, који јој омогућује да сервисира више од 107 милиона клијената широм света
  • Сбербанка у Србији има 26 експозитура и 504 запослена, који опслужују више од 7.200 корпоративних клијената и безмало 38.000 грађана

          НАЈВЕЋА банка у Русији - Сбербанка - крајем прошле године почела је да послује у Србији, након што је преузела источноевропске огранке аустријске Фолксбанке.

         Тиме се број банака из Русије које раде у нашој држави попео на две. Долазак Сбербанке је, међутим, довео до знатно битнијих промена на овдашњем финансијском тржишту, које се превасходно огледају у томе што је ова банка фирмама и грађанима Србије омогућила обављање промета у руским рубљама.

         Ова повољност нарочито је значајна за велики број предузећа која извозе у Русију или из ње увозе робу у Србију, а која су до сада била приморана да међународне трансакције закључују у трећој валути - еврима или доларима, што је трговину чинило скупљом и мање ефикасном, јер је рецимо приликом извоза у Русију, тамошњи купац прво морао да рубљама купи евре, да еврима плати српском продавцу, који је онда евре мењао у динаре да плати локалне добављаче и раднике.

         Након доласка Сбербанке, у Србији је уведен промет у рубљама, чиме је овај проблем превазиђен, а како је објављено, прве међународне трансакције у руској валути већ су реализоване.

         Корист су видели и грађани који у пословницама Сбербанке могу да купе рубље, ако путују у Русију или да их продају, ако се враћају из ње.

         Долазак највеће руске банке, која располаже активом од чак 230 милијарди евра, може да измени целокупан банкарски пејзаж у Србији у којој Сбербанка тренутно има 876 милиона евра активе, што је сврстава у првих 15 банака на овом тржишту.

         Међутим, председник ове банке Валериј Овсјаников, изјавио је да је његов циљ да Сбербанка постане лидер у Србији, што са собом повлачи и озбиљне инвестиције.

         Први корак на том путу је промена бренда преузете мреже експозитура.

         Како је недавно изјавио Герман Граф, генерални директор целокупне Сбербанке, та институција је одлучила да у свим земљама у којима се налазе мреже које је преузела од Фолксбанке, промени назив банке и постави свој логотип. Спроводећи ту одлуку, недавно је и на Новом Београду отворена потпуно редизајнирана експозитура Сбербанке, а у току је промена изгледа и свих осталих експозитура ове банке у 16 градова у Србији.

         У српској Сбербанка са поносом наглашавају да је јединствени партнер нашим фирмама у грађењу мостова ка предузећима у Русији и Заједници независних држава и да пружа финансијску подршку како великим компанијама тако и малим и средњим предузећима, предузетницима и грађанима, а „банкарски саветници имају индивидуални приступ сваком клијенту“.

         - Након аквизиције Фолксбанке у фебруару прошле године, покренули смо значајан процес трансформације. У 2012. години смо подржали извоз српске робе у сектору пољопривреде у Русију и наставићемо да пружамо системску подршку извозницима и увозницима у Србији који послују са Русијом - рекао је Овсјаников.

         Према речима Марка Арнолда, првог човека Сбербанке у Европи, та групација располаже са 344 милијарде евра укупног капитала, који јој омогућује да сервисира више од 107 милиона клијената широм света, „како би обогатили друштво у којем радимо и дали допринос изградњи локалних економија“.

         Сбербанка у Србији има 26 експозитура и 504 запослена, који опслужују више од 7.200 корпоративних клијената и безмало 38.000 грађана.

         Сбербанка је прошле године купила 100 акција источно-европских операција пољуљане Фолксбанке у трансакцији вредној 505 милиона евра. Тиме је ова руска банка, којој је ово први излет ван оквира матичног тржишта, преузела филијале у Србији, Хрватској, Босни и Херцеговини,Словенији, Чешкој, Словачкој, Мађарској и Украјини.

         У Русији, ова банка држи тржишни удео од 28,2 одсто и запошљава 245.000 људи. Већински власник Сбербанке је Банка Русије која има удео од 50 одсто плус једну акцију, док остатак припада малим акционарима. Сбербанка је основана пре више од 170 година и данас је једна од најпрофитабилнијих финансијских институција у свету.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари