Стенд бај милијарда евра

ОЧЕКИВАНИ ДОГОВОР ВЛАДЕ СРБИЈЕ И ММФ

  • Гувернер НБС Дејан Шошкић нагласио да одобрена средства овим аранжманом не значи њихово аутоматско повлачење, али да за сваки случај треба имати додатну линију финансирања

      МИСИЈА Међународног монетарног фонда (ММФ) и Влада Србије постигли су договор о стенд бај аранжману из предострожности који ће трајати 18 месеци, а Србији ће бити на располагању средства у износу од милијарду евра, уколико буде потребно, изјавио је државни секретар у Министарству финансија Душан Никезић.

     Он је истакао да је са ММФ договорен буџетски дефицит од 4,5 одсто за ову годину, док ће у 2012. износити четири одсто.

     Договор са ММФ подразумева и планирано повећање плата и пензија у октобру, као и раст социјалних давања у укупном износу од 3,8 милијарде долара, рекао је Никезић.

     Он је истакао да аранжман са ММФ показује да Влада и Народна банка Србије (НБС) воде одговорну економску политику, што ће обезбедити макроекономску стабилност у наредних 18 месеци.

     Гувернер НБС Дејан Шошкић нагласио је да одобрена средства овим аранжманом не значи њихово аутоматско повлачење, али да за сваки случај треба имати додатну линију финансирања.

     Очекује се смањење инфлације у трећем и четвртом тромесечју, односно њено обарање на једноцифрену вредност крајем трећег тромесечја ове године, као и почетком 2012. године достизање циљаног оквира од четири плус'минус два одстоћћ, истакао је гувернер Шошкић.

     Шеф мисије ММФ за Србију Алберт Јегер рекао је да је мисија морала, због разочаравајућих података о трговини, да смањи процене раста бруто домаћег производа за Србију на два одсто у овој и три одсто у 2012. години.

     Због тога остаје питање како финансирати смањене приходе осим повећањем буџетског дефицита да би се надоместио јаз, што је могућењ ако се то чини под разумним околностима ћћ, појаснио је Јегер.

     Он је нагласио да ће у 201. години та разлика биит око 30 милијарди динара, а у 2012. око 90 милијарди, наводећи да је половина те суме у наредној години настала због усвајања закона о децентрализацији у јуну, чему се ММФ  противио.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари